Replica van oeroude urn op begraafplaats Nieuw-Roden

NIEUW-RODEN Dat was wel even een bijzonder momentje op de begraafplaats in Nieuw-Roden. Hier werd de replica geplaatst van een urn die in 1933 werd opgegraven in de Ereberg.

De kleine begraafplaats in Nieuw-Roden is een regelrecht juweel. Lange tijd lag het er wat minder strak bij, maar dik tien jaar geleden kwam een groep vrijwilligers uit het dorp in actie en knapten de begraafplaats helemaal op. En nog belangrijker: al jaren zorgen ze ervoor dat deze bijzondere plek er verzorghd bij ligt. Het is een bijzondere historische plek in de gemeente Noordenveld. De heuveltjes die achter de graven liggen zijn grafheuvels die al van 2400 voor Christus stammen.

Daar is in 1933 dus ook een urn opgegraven. Die ligt nu in het depot van het Drents Museum. Froukje Ekelmans-Pater (beheerder van een zeer informatieve Facebookpagina over de geschidenis van deze hoek van de gemeente) kwam op het idee om een replica van deze beker (die werd gevuld met graan voor de overledene) na te laten maken.

Dat wilde Aron Côté uit Assen wel doen. Hij is vaste gast in het keramiekatelier van Van Boeijenoord in Assen. Ekelmans stuurde hem foto’s van de oorspronkelijke urn. ,,En daarmee ben ik aan het werk gegaan. Het was nog een behoorlijk klus. Maar ik heb alles precies opgemeten en een paar keer gebakken en dit is het resultaat.”

De beker heeft een plaatsje gekregen in het monument dat pal voor de ingang staat.