Hoe kouder, hoe leuker

LEEK/ RODEN Een duik in open water wat ijs en ijskoud is. Goed voor lichaam en geest volgens gezondheidsgoeroes. Door corona lijkt het fenomeen in een stroomversnelling te komen. Zelfs doorgewinterde koukleumen wagen de sprong.

Henk-Jan Hofman uit Roden doet het drie keer per week. Maar niet sinds kort. In 2018 maakte hij kennis met koudwatertraining en raakte hij besmet met het virus. Samen met zijn vrouw Yvon en twee andere zwemmaatjes, fietst hij met regelmaat via het Natuurschoon Bos naar Cnossen bij het Leekstermeer. ,,Wij doen mee aan de Groninger Zwemchallenge voor lange afstanden. Dat begint vanaf maart/ april maar in de wintermaanden gaan we dippen in het Leekstermeer. We stappen het water in met onze wetsuit die even daarna uitgaat. Twee, drie of vijf graden. Het maakt ons niet uit. Alleen de wind kan wel eens waardeloos zijn.”

Wat er gebeurt als je in het koude water stapt? ,,De eerste twintig seconden krijg je een schrikreactie. Dat voelt eventjes onaangenaam. Daarna kom je in de rust en lig of zit je heerlijk ontspannen in het water. Henk-Jan is er van overtuigd dat het koude water goed is voor zijn lichaam. ,,Ik heb een fikse artrose aan mijn linkerhand. Sinds ik zwem ziet mijn vrouw me niet meer over mijn vingers wrijven. In de winter blijven we ongeveer een minuut of vier in het water. Kookwekkertje mee en gaan. Als ik uit het water kom ervaar ik een enorme energieboost. Elke keer weer een cadeautje.”

Henk-Jan hoort wel eens dat het stoer is wat hij doet. ,,Ik vind het niet stoer, iedereen kan het. Natuurlijk vragen mensen wel eens of we gek zijn en dat we de volgende dag hartstikke ziek worden. Maar sommige mensen blijven ook staan kijken. Toen we laatst eerst een wak moesten hakken bijvoorbeeld. Of ze vragen of ze een foto mogen maken. Mensen moeten doen wat ze leuk vinden maar ze worden hier niet slechter van. Twee mensen uit ons groepje, vroeger extreme koukleumen, hebben nu geen last meer van koude handen. Hoe kouder, hoe leuker!”

Ineke Bos