De ergste gezelligheid is er wel af aan De Pol in Peize

PEIZE Vier bewoners van De Pol, onder wie Eildert van Wieren, staan bij het open raam van de auto van uw verslaggever. Ze vertellen uitgebreid over het conflict dat ze hebben met hun buurman Albert de Boer die aan De Pol een hoveniersbedrijf heeft.

Dan komt er ineens een Audi aanrijden. Er stapt een kale kerel uit die tegen de vier zegt: ,,Denken jullie wel om de anderhalve meter?”

,,Wie bent u”, vraagt Van Wieren.

,,De burgemeester”, lacht de man. Maar deze lange kale meneer lijkt in niets op Klaas Smid, burgemeester van Noordenveld, die tenminste nog wát haar op zijn hoofd heeft. ,,Maar ik dacht ik zeg het maar even, het viel me op dat jullie niet bepaald afstand hielden.”

Hij springt weer in zijn auto en rijdt weer weg.

Van Wieren is wit weggetrokken. Deze korte encounter was minder onschuldig dan-ie wellicht leek. Je zou het zelfs als een tikje intimiderend kunnen omschrijven. Het komt er namelijk op neer dat de ergste gezelligheid er momenteel wel even vanaf is aan De Pol in Peize. De vier buren wonen aan weerszijden van Albert de Boer. Deze bekende Peizenaar is lid van Volksvermaken, nooit te beroerd om in het dorp zijn handen uit de mouwen te steken, altijd in touw voor zijn klanten. De buren hebben last van de busjes die ‘s morgens vroeg wegrijden van het bedrijf. En dan zijn er nog de machines die herrie maken.

Volgens de buurman is het hoveniersbedrijf de afgelopen jaren nogal gegroeid. Dat schrijft hij op een website die hij zeer recent heeft gebouwd. ‘Onze eerdere buren op de locatie van het hoveniersbedrijf hadden een woonhuis met een groot groen perceel met veel bomen. Sinds 2010 is het hoveniersbedrijf daar gevestigd en het perceel is in de loop van de jaren getransformeerd naar een heus bedrijfsterrein met 1200 m2 betonklinkers ten behoeve van de bedrijfsactiviteiten en op het perceel van bijna een halve hectare staan welgeteld nog drie grote bomen. Alle andere bomen zijn afgelopen 9 jaar gekapt’, schrijft Van Wieren.

Van Wieren nam een geluidsbureau in de arm. Op basis van geluidsmodellen kwam dit bureau tot een keiharde conclusie. Zowel planologisch als ook volgens Wet Milieubeheer is het ondenkbaar dat een hoveniersbedrijf van die grootte op die plek in een woonwijk toegestaan zou kunnen zijn, aldus Van Wieren.

Van Wieren vond echter vooralsnog geen gehoor met zijn klachten bij de gemeente. Hij publiceerde op YouTube enkele filmpjes waarop te horen was welk geluid het hoveniersbedrijf maakt. Ook verspreidde de buurman een soort nieuwsbrief met daarin onder meer de bevindingen van het geluidsbureau. Van Wieren werd tijdens het bezorgen beschuldigd van NSB-praktijken. Kortom, de filmpjes en de nieuwsbrief vielen in Peize ronduit beroerd. De buurvrouw durft inmiddels amper nog naar de Plus in Peize, zegt ze. ,,Ik werd er gisteren gewoon weggekeken.” 

Een poging om de YouTube-filmpjes via een kort geding te laten verwijderen, strandde bij de rechter. Maar daarmee is de ervaren overlast nog niet weg. Van Wieren heeft nu een deskundige in de de arm genomen om een formeel handhavingsverzoek te doen bij de gemeente Noordenveld. ‘Zoals zoals iedere burger in Nederland hebben wij een democratisch recht door de gemeente te laten toetsen of een bedrijf zich aan de bestemmingsregels en milieuwetgeving houdt.’

Deze laatste zet van Van Wieren is niet onopgemerkt gebleven in Peize. Nico Beuving en Gert Bos verzamelden 1.076 handtekeningen en overhandigden die aan wethouder Jeroen Westendorp. De petitie was bedoeld om een tegengeluid te laten horen en werkt als steunbetuiging aan het hoveniersbedrijf aan De Pol. Tegen RTV Drenthe zei Gert Bos dat de petitie was bedoeld als signaal naar de politiek in Noordenveld. hij is het er niet mee eens dat een kleine groep mensen in het dorp het voor de overgrote meerderheid kan bepalen in sommige situaties.

Intussen ziet Albert de Boer het met lede ogen aan. ,,Ze doen net alsof we hier vierentwintig uur per dag lawaai maken. Dat is onzin. Maar als je het wilt horen dan hoor je niks anders meer.”

In de tuin van de buren kraait een schorre haan. ,,Dat beest begint om drie uur ‘s nachts. Daar hoor je mij ook niet over.”

Van Wieren: ,,Onze haan? Kraait die ‘s nachts? Dat wist ik niet! Zo is er altijd wat.”

Door Bram Hulzebos