Op stap met José - Martijn Hoek

RODEN In 2013 na de loopclinics en de Run van Roden ben ik lid geworden van de loopgroep Roden. Martijn Hoek werd in dit jaar ook lid van de loopgroep Roden. Martijn is inmiddels een ultraloper.

Martijn kwam in 2013 in Roden wonen. Hij voetbalde op dat moment nog in Harkstede. Twee keer in de week was hij met voetbal bezig en twee keer in de week liep hij hard. Hij had ook al twee keer een marathon in Rotterdam gelopen. Normaal gesproken begint iemand gewoon met 4 mijl, maar Martijn niet, die geeft zich gewoon op voor een marathon en loopt deze ook nog uit. In september 2013 stopte hij met voetballen en werd lid van de loopgroep Roden. 

Besmet met het loopvirus heeft hij in 2014 zijn eerste bergmarathon gelopen. De Jungfrau Marathon. Dit is een van de meest bekende bergmarathons ter wereld. De wedstrijd telt in totaal 1829 hoogtemeter en 305 meters bergafwaarts. Na deze loop wist Martijn het zeker, dit was geweldig, fenomenaal en dat wou hij vaker. Inmiddels doet Martijn ook mee aan ultralopen. Dat begon in 2015 in België met de Bear Trail (57 km), 2016 Sallandstrail (75 km), Contini Trail in Italy, 50 km Run van Winschoten, 60 km ultraloop in Nijmegen, 70 km in België. Tussen alle lopen door werd hij ook nog even vader van een mooie dochter. 

Martijn omschrijft 2017 omschrijft als het mooiste jaar. Samen met vrienden heeft hij zich ingeschreven voor de Ultra Trail Mont Blanc. Een spectaculaire hardloopwedstrijd over de hoogste toppen van Europa. Voordat je je in kan schrijven moet je eerst kwalificatiepunten verzamelen. Je moet minstens twee ultralopen hebben gedaan en je moet medische keuring ondergaan. Daarna moet je worden ingeloot. Samen met 8000 lopers die over de hele wereld vandaan kwamen heeft hij 101 km gelopen. Een uniek ervaring! Zo heeft Martijn inmiddels 31 marathons en 28 ultraloper op zijn naam staan en dan hebben we het niet over alle trainingen die hij ook heeft gelopen. Hij heeft in ieder geval nog twee wensen; hij wil de Ultra Trail Mont Blanc over 170 kilometer lopen en de Montane Legend Trail in België van 250 kilometer. 

Martijn zijn wensen gaan vast wel uitkomen. Uitdaging is wel een woord wat goed bij hem past. Morgen gaat hij eerst 100 km hardlopen (even trainen). Ik vroeg Martijn of hij liever alleen liep of met vrienden, dit was zijn antwoord: ‘If you want to run fast, run alone, if you want to run far, run together’.

Door José Reijinga