Flessenactie voor traplift Ons T hoes 

PEIZE 1 juni vorig jaar. Middenin de lockdown starten Mark Matter en Harma Venema dagbesteding Theehuis 'Ons T hoes' aan de Hoofdstraat in Peize. In het opgeknapte pand van café Ensing wordt zorg op maat geboden en kunnen medewerkers op een gezellige en zinvolle manier bezig zijn. Koken, knutselen en, als er geen lockdown is, gasten bedienen op het terras. 

Op de bovenverdieping bevindt zich een gezellige chillplek waar de medewerkers kunnen knutselen en televisie kijken of zich even lekker terug kunnen trekken. Maar een aantal medewerkers kan door hun beperking de trap niet op. ,,Als een medewerker even wat rust wil zeggen we voor de grap dat hij of zij dan maar even in de kast of op het toilet moet gaan zitten”, lacht Harma.

,,Een traplift is een gouden oplossing om de medewerkers een beetje rust te kunnen bieden als dat nodig is.” Maar omdat een traplift een berg geld kost, wat Harma en Mark niet zo even op de plank hebben liggen, begon het duo een flessenactie. ,,We zijn sinds vorige week begonnen en het begin is er”, zegt Harma. We krijgen best leuke reacties van mensen. Ze komen soms spontaan om het hoekje kijken om te vragen wat we hier doen. Het zijn de spaarzame contactmomenten die deze tijd een beetje luchtig maken en daar genieten we van.”

De start van het fietsseizoen, rond maart/april, is een mooi moment om de traplift te kunnen realiseren, volgens Harma.,,Dan komt de horeca misschien ook weer wat op gang en dan is het hier beneden ook iets drukker.” Voor een beetje rust zal het voor medewerkers Patrick, Leone en Synthia een feest zijn om via de traplift naar boven te glijden. Dus hoe meer flessen, hoe beter!

Ineke Bos