‘Voor elk vak een pak’

RODEN Wel even een momentje: Jannie Koops stopt na dik tien jaar met Enjoy Bedrijfskleding aan de Dobben in Roden. De zaak wordt overgenomen door Priscilla Vandecasseye.

,,Ik heb altijd gedacht op een zekere leeftijd stop ik ermee.” Wat die zeker leeftijd is, mag niet in de krant, maar laten we het er maar op houden dat Jannie er vijftien jaar jonger uitziet dan ze is. ,,Enjoy Bedrijfskleding is een goedlopend bedrijf. Intensief. Ik begon het wel te merken. Een doos die ik vroeger gewoon optilde, daar pak ik nu een steekkarretje voor.”

Ruim een jaar geleden, stom toeval was ze bezig in de zaak van haar man in Assen toen ze zei: ik ga even een broodje halen. ,,En ik loop Priscilla tegen het lijf.”

Priscilla Vandecassye en Jannie kenden elkaar toen al een poos uit Norg. ,,We raakten aan de praat”, vertelt Jannie ,,en langzaam rijpte het plan in het altijd drukke hoofd van Jannie om haar zaak over te doen aan de jonge Belgische dorpsgenoot.

Priscilla had er wel oren naar. ,,Het was toch wel altijd een droom van me om een eigen zaak te beginnen. Ik heb jaren in de sales gewerkt. Ik was altijd veel op reis, ik kreeg kinderen. Het was niet meer te doen. En al was het nog wel te doen geweest, ik wilde het niet meer.”

Precies zo iemand zocht Jannie: ,,Iemand die klantgericht is en lef heeft. Nou, lef heb je wel nodig als je zo in het diepe springt.”

Deze periode gebruikt de vertrekkende ondernemer om de komende ondernemer in te werken (en de fijne kneepjes van de textieldruk bij te brengen). ,,Maar er zal niet veel veranderen”, zegt Priscilla. Voor kleding, in de bouw, de zorg, de horeca, op het boerenbedrijf, alles is te koop bij Enjoy. ,,Het draait uiteindelijk allemaal om de klant. Veel klanten weten precies wat ze willen. Die staan zo weer buiten. Anderen zijn op zoek. Soms moet er een heel team in een nieuwe outfit, soms komen ze voor kluskleding.”

,,Voor elk vak een pak”, zegt Jannie.

Zij zal niet achter de geraniums belanden, weet ze zeker. De tuin wacht. ,,En ik kook heel graag en ik knap oude meubels op. Nee, ik vermaak me wel.”

Bram Hulzebos