Meedenken met boeren geeft dankbaar gevoel 

 NIETAP Het Oranje Fonds reikt jaarlijks een Appeltje van Oranje uit voor een sociaal project. Het thema voor dit jaar is Mentale Kracht. Veertig projecten dingen mee naar een Appeltje, een bronzen beeldje en een geldbedrag van 15.000 euro. Stemmen kan tot en met 20 januari.

De landelijke stichting Zorg om Boer en Tuinder doet mee in de race voor 2021. Vanuit vier regio's in Nederland bieden vrijwilligers een luisterend oor aan boeren en tuinders die psychisch in de knel komen. Dat kan gaan over moeilijke keuzes die zij moeten maken voor het bedrijf maar ook voor zichzelf of voor hun gezin. De vrijwilligers worden vanuit de stichting professioneel getraind.

Marry Brink uit Nietap werkt vanuit regio Noord als vrijwilliger voor de stichting. Met het melkveebedrijf wat ze samen met partner Roelof runt aan de Meerweg, met zicht op het Leekstermeer, staat ze letterlijk met de poten in de klei. Als geen ander weet ze waar boeren en tuinders voor kunnen komen te staan. ,,Ik zie dat de nood best hoog is. Het is een bijzonder beroep, iedereen vindt er iets van. Er komt ontzettend veel op de boeren af. Als ik daar iets voor kan betekenen geeft dat een heel dankbaar gevoel.” Praten over je problemen is het begin van een oplossing, volgens Marry. ,,Door open vragen te stellen denken wij mee met de boeren en proberen wij hen op de rails te krijgen. Wij kunnen geen problemen oplossen maar wel bijdragen aan een oplossing.” 

Het werk van stichting Zorg om Boer en Tuinder sluit perfect aan bij het thema Mentale Kracht waar het Oranjefonds dit jaar voor kiest. Hoewel Marry zich samen met de andere vrijwilligers geheel belangeloos inzet moet de stichting wel kosten maken voor de website, de trainingen en de reisvergoeding dus het geldbedrag is meer dan welkom. ,,We hopen natuurlijk dat het Oranjefonds dit jaar voor onze stichting kiest. Daarnaast willen we, door mee te doen, dit werk onder de aandacht brengen. Meedenken met collega's, die even niet weten hoe het verder moet, blijft een noodzaak.”

Ineke Bos