Weide Wolmer: prachtkaasje uit onze prachtgemeente

RODERWOLDE/ VEENHUIZEN Peter Oosterhof en Marieke den Oudsen zijn dag in dag uit druk met de biologische melk van hun koeien op hun bedrijf in Roderwolde.

Maar als ze gevraagd werd waar de producten die van deze melk wporden gemaakt te krijgen waren, stonden ze met de mond vol tanden. Natuurlijk hebben ze overwogen om aan huis te gaan verkopen.

,,Maar dan loop je tegen allerlei regels en wetten waaraan je moet voldoen”, leggen Peter en Marieke uit. ,,Het betekent ook veel extra werk en bijna onoverkomelijke problemen: op elk moment van de dag kan er een klant komen die dan netjes geholpen moet worden, en dat terwijl de koeien misschien op springen staan en het hooi van het land moet.”

In de tussentijd zijn milieuvriendelijke en gezonde producten heel erg in trek. Lokaal, biologisch, natuur inclusief, kringloop, bio divers en de nieuwste term; regeneratief, biologisch is hip. ,,Op onze boerderij doen wij dat, rekening houden met de natuur en met een zo laag mogelijk gebruik van hulpstoffen van buiten het bedrijf . Het is soms wel een hele puzzel om dat allemaal voor elkaar te krijgen, en ook alles lukt niet in één keer maar we gaan wel in de goede richting. De boer heeft weer uitdaging, en verschillende natuurlijke processen komen weer op gang: een bodem die zich langzaam maar zienderogen herstelt, koeien die weer van gras melk kunnen maken, en daardoor zo lekker in hun vel zitten dat de dierenarts soms alleen op de koffie komt.”

Weidende koeien in kruidenrijk grasland zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook nog eens een plus voor de omgeving; een veel lagere ammoniak uitstoot en CO2 neutraal. Met ruimte voor bloeiende kruiden, meer beschutting voor het wild en goede omstandigheden voor verschillende insecten. Geen wonder dat veel mensen dit tóch wel eens op hun bordje willen hebben! ,,Toen kwamen we 3 jaar geleden op de bio beurs Jan Craens tegen, Meester Kaasmaker bij Kaaslust te Veenhuizen. Wat een lekkere kazen had Jan bij zich… dat smaakte letterlijk naar meer. Het contact was gelegd. En het idee een eigen kaasmerk te beginnen volgde hierna snel. Een lokale bio kaas met een krachtig eigen karakter. En ook de naam was snel bedacht; WeideWolmer, afkomstig van weidende koeien in het eeuwenoude coulissen landschap rond Roderwolde en Foxwolde.”

Vandaag was het zo ver: de kaas is gemaakt en gerijpt en klaar om te proeven. De melk uit Roderwolde en de kaasmakers van Kaaslust blijken een prima conbinatie.

De WeideWolmer ligt inmiddels bij Kaaslust te Veenhuizen (check wel even de openingstijden voor u vertrekt). Leuk ook om te combineren met een bezoek aan Piepers en Paupers waar de Weidewolmer kaaskroket op u ligt te wachten. Ook kunt u voor de kaas naar De Zuivelhoeve in Roden, De Blakenvelderhoeve in Langelo en het Ekohuis te Eelde.