Gevangenismuseum Veenhuizen kijkt vooruit en zet de schop in de grond voor uitbreidingen

VEENHUIZEN Net als voor alle musea werd 2020 ook voor het Gevangenismuseum een ander jaar dan verwacht. Het museum moest veel plannen en evenementen aanpassen, afzeggen of verplaatsen.

En natuurlijk leidde 2020 tot een flinke dip in de bezoekersaantallen. Maar achter de schermen kon er ook worden doorgewerkt. Normaal gesproken ontvangt het Gevangenismuseum meer dan 115.000 bezoekers per jaar. Ondanks de in totaal vier maanden verplichte sluiting in 2020 haalde het museum toch 65% van het normale aantal bezoekers. Dit mede dankzij een zomer waarin veel mensen wel weer zin hadden in een uitje en op vakantie waren in Drenthe.

Tijdsloten

Het museum werkte met tijdsloten en bood nieuwe coronaproof activiteiten aan, zoals een escapespel voor families, wandelingen in Veenhuizen en een picknick-tas als alternatief voor restaurantbezoek. Veel werk kon achter de schermen doorgaan, en dat kan in 2021 ook nog steeds. Het museum werkt al een tijd aan uitbreidingsplannen en daar zijn de afgelopen tijd concrete stappen voor gezet. Zo is er hard gewerkt aan de verhuizing van depots en kon er veel voorbereidend onderzoek worden gedaan.

Directeur Peter Sluiter: ,,Veel van onze medewerkers hebben zich tijdens de publiekssluiting van hun beste kant laten zien door ander werk aan te pakken dan zij gewend zijn. Zo waren onze koks bijvoorbeeld heel goed inzetbaar op allerlei onderhoudsklussen en hielpen zij fantastisch bij de verhuizing van duizenden collectiestukken naar nieuwe depotruimtes. Daarmee is de weg vrij om stappen te zetten in onze uitbreidingsplannen. Wat mij betreft gaat de schop dit jaar de grond in.”