Chinees aast op Zuidvelde, Henk Bleker op Matsloot

MATSLOOT/ZUIDVELDE Een Chinese energiereus aast op een fors perceel bij Zuidvelde. Oud-staatssecretaris Henk Bleker loopt zich warm om een stuk land in Matsloot te confisqueren.

De Chinezen en de oud-politicus willen er zonneparken realiseren. De komende maanden moet bekeken worden met inwoners van beide plaatsen op welke manier er een zonnepark kan komen en hoe dat er uit komt te zien. Dat maakte de gemeente Noordenveld dinsdag bekend.

Op de locatie Zuidvelde willen drie bedrijven het park realisren: het Chinese Chint Solar, TPSolar en Energiecoöperatieratie Noordseveld. Bij Matsloot gaat het er om één: PowerField, dat wordt gerund door oud-staatssecretaris Henk Bleker. Volgens de gemeente Noordenveld lijken de locaties bij Zuidvelde en Matsloot ruimtelijk geschikt. Deze twee locaties worden als eerste onderzocht. De bedrijven die op deze plekken een zonnepark willen bouwen, gaan nu met de omwonenden in gesprek.

De gemeente wil dat de zoneparken voor de helft in eigendom komen van omwonenden. Bij de belangenvereniging De Velden in Zuidvelde/Westervelde zijn ze nog niet goed op de hoogte. ,,Het enige dat ik weet is dat de gemeente volgende week iets wil presenteren over zonneparken”, zegt Hero van der Veen van de vereniging. 

Wethouder Kirsten Ipema: ,,Wij willen dat energieprojecten, zoals zonneparken, zorgvuldig tot stand komen. Inwoners moeten daarin een stem krijgen. En na realisatie moeten zij kunnen meedelen in de opbrengsten. Er komt dan ook pas een besluit over een vergunning, als er een plan ligt waaraan omwonenden een bijdrage hebben geleverd.”