Worstenactie voor het Thomashuis slaat enorm aan

PEIZE/RODEN Johan Wekema vloog tegen de muren omhoog tijdens de lockdown. De energieke fietsfanaat uit Peize, organisator van onder meer de Drenthe 200, freelancefietsverkoper bij Velodroom, fietsvakantieorganisator zat thuis duimen te draaien. Geen fietsevenementen, geen klus omhanden, dood katoen. Maar toen kreeg hij een ingeving. ,,Worsten! Dróge worsten. Daar wilde ik wat mee.”

Het idee is even eenvoudig als briljant: je verkoopt als Johan Wekema zijnde de worsten en je bezorgt ze bij de klant. Op de fiets natuurlijk! Kan een mens meteen zijn energie kwijt.

Hij klopte met dit idee aan bij worstenmakers Henk Melessen en Ronald Kosters uit Peize. De twee maken heerlijke droge worsten. Een dag drogen op 27 graden en dan zijn ze perfect, legt Melessen uit. ,,Niet te hard.”

De twee verblikten of verbloosden niet bij het bijzondere verzoek van Wekema. Ze kennen hem langer dan vandaag. Hij bestelt ook droge worsten voor zijn fietsevenementen. ,,Die krijgen de deelnemers dan aan het einde. Dan hebben ze echt behoefte aan iets hartigs. De droge worsten van Henk en Ronald zijn een begrip onder de fietsers.

Om wat ruchtbaarheid te geven aan zijn worstenbezorgservice op de fiets, besloot Wekema om het worstengebeuren te koppelen aan een goed doel. Dat goede doel was snel gevonden: het Thomashuis in Roden. Wekema gaf er wat ruchtbaarheid aan via Facebook en vrijwel meteen stroomden de bestellingen binnen. Wekema fietste kriskras door de gemeente Noordenveld, Westerkwartier, Tynaarlo. Ik heb op één dag 211 kilometer gereden, allemaal tassen op de fiets, met worsten. Al met al hebben we 2300 worsten verkocht. De verste kwam uit Holwierde.”

,,Meppel toch?”, zegt Henk Melessen.

,,Ja maar we zijn elkaar tegemoet gefietst. Bij Diever heb ik de worsten afgegeven.”

Al met al wist Wekema 3000 euro bij elkaar te fietsen. ,,Ze vonden het al leuk, maar hoe meer worsten we verkochten hoe leuker ze het vonden bij het Thomashuis. Niet alleen van de verkoop, maar ook omdat er wat donaties zijn gedaan. Echt hartverwarmend.”

De cheque wordt later deze week aangeboden aan het Thomashuis.