Op stap met José - Ellen Wynia

STEENBERGEN Deze week reed ik de mooie rijlaan op van landgoed Nieuw Holthuizen. Prachtig! Ik had een interview met Ellen. Ik ken Ellen van de loopgroep Roden. Ellen is sportvrouw in hart en nieren. Regelmatig staat ze in de krant met haar dressuurpaarden, waar ze regelmatig mee in de prijzen valt.

Maar paardrijden is niet het enige wat ze goed kan. Ze kan ook heel goed hardlopen. Daar waar ik het twee jaar geleden heel zwaar had met de Bereloop op Terschelling loopt Ellen de halve marathon met gemak en onderweg maakt ze ook filmpjes en foto’s van de teamgenoten van de loopgroep.

Ellen is geboren in Leeuwarden. Toen ze 1 jaar was zijn haar ouders verhuisd naar Leek. Ellen heeft nog drie zussen, een echt en hecht meidengezin. Ze maken nog steeds elk jaar met het gezin (alleen het gezin) een stedentrip. Helaas is dit door corona in 2020 niet doorgegaan. Hopelijk kan dit wel weer in 2021. Ellen verhuist na haar studie aan het conservatorium in Groningen naar Havelte. In Havelte is Ellen een pianoschool begonnen. Pianoschool Lemniscaat. Het Lemniscaat teken, een liggende 8, is een wiskundig symbool en symboliseert een doorgaande beweging, het betekent ook oneindig. Muziek is ook oneindig. 

Ellen begeleidt een aantal koren op de piano. Koren in Havelte, Ruinen en De Wijk, maar ze wordt ook af en toe gevraagd voor koren in Roden zoals De Woudklank en De Mensinghe Singers. Een carrière als solist zag ze niet zitten. Naast het spelen op een piano speelt ze ook cello. In orkestwerken zitten bijna nooit pianopartijen, daarom is Ellen ook cello gaan spelen. Ze speelt in het Drents Symfonie orkest.

Na tien jaar te hebben gewoond in Havelte is Ellen in 2006 door de liefde verhuisd naar Steenbergen. In Steenbergen heeft ze haar pianoschool voortgezet. Ellen geeft pianolessen aan beginners en gevorderden. Zowel aan kinderen als volwassenen. 

Pianospelen lijkt mij ook erg leuk, ik vind het prachtig. Met pianospelen beginnen op oudere leeftijd blijkt meestal niet zo gemakkelijk te zijn, vertelt Ellen. Iets met geduld, motoriek en de linker en rechterhersenhelft. Als je achtergrond hebt met muziek, dansen of ritme dan pakken mensen het meestal gemakkelijker op. Ik heb een achtergrond met veel sport maar niks met muziek. Paardrijden kan ik dan wel, maar ooit ga ik piano leren spelen. Dan ga ik naar Ellen voor les.