‘Carbidschieten met vier man, dat is niks’

PEIZE/RODERWOLDE NA ampel beraad hebben de carbischietclubs in Peize en Roderwolde besloten om geen carbidschietevenement te organiseren rond de jaarwisseling.

De provincie Drenthe staat carbidschieten toe, maar het mag maar met vier man. ,,Vorig jaar hadden we zo verdeeld over de dag wel zeven- achthonderman die kwamen kijken”, zegt Korné Nieboer, die in Roderwolde ieder jaar betrokken is bij het carbidschieten op het sportcomplex.

Het knallen met melkbussen en carbid wordt kleinschalig toegestaan met maximaal vier personen die op anderhalve meter afstand van elkaar blijven. Toeschouwers mogen er niet bij. Dat betekent dat het plaatsen van de gebruikelijke eet- en drinkkraampjes bij het evenement dit jaar verboden zijn.

Daar heb je dan ook meteen al het eerste probleem: de vriendengroepen die er jaar in jaar uit een spektakel van maken in Peize en Roderwolde bestaan al uit meer dan tien man. Reden om er dit jaar vanaf te zien, zegt Leon Joosten uit Peize. ,,We mogen geen vuur maken, geen drank schenken, geen tent neerzetten. Carbidschieten met vier man, is niks. We doen dit niet alleen voor onszelf.”

Zo denkt Korné er ook over. ,,Er hoeven maar een paar mensen te komen kijken en we lopen al kans op een boete.” Ze hebben er met de vrienden wel een paar keer over gezeten. Wel doen? Niet doen? Is het nog wel leuk? Maar toen de provincie vorige week bekend maakte dat vier man de max is bij carbidschieten, was de knoop rap doorgehakt.

Hoe ze in Peize de jaarwisseling doorkomen? ,,Dat is voor ons nog een raadsel. Want vuurwerk mag ook niet”, zegt Leon.

In Roderwolde zetten ze misschien vier melkbussen achter de boerderij van een van de vrienden. Maar geen spektakel. ,,Of nou ja, het zijn natuurlijk wel spectaculaire knallen”, zegt Korné. Ze hadden een carbidorgel die meerdere bussen tegelijkertijd kon afvuren. Maar die is verkocht. ,,Maar nu hebben we de ‘Heen-en-Weer’. Dan haal je een handel over en dan rollen zeven bussen langs een vlam, waardoor ze heel snel achter elkaar vuren. Misschien dat we die nog wel even uit de schuur halen.”

Maar geen drukte, geen drank, geen vuiur, geen publiek dit jaar. ,,Volgend jaar doen we het dubbelop”, zegt Leon.