Piepjong PvdA-talent wil terug naar de roots

RODERWOLDE Het is deze maand twee jaar geleden dat Julian Bushoff (23) als fractievoorzitter van de PvdA werd gekozen in de gemeenteraad van Groningen. Bushoff werd geboren in Groningen en groeide op in Roderwolde. Zijn opa startte zijn loopbaan ooit als jonge burgemeester (33) in de toenmalige gemeente Roden en was ook lid van de PvdA. Vijftig jaar geleden nam hij afscheid van het ambt. Het bloed kruipt...

De drieëntwintigjarige Bushoff wilde vroeger net als veel andere jongens profvoetballer of kok worden. Politicus kwam niet direct in dat rijtje voor. „Op de middelbare school vond ik politiek wel reuze interessant en stelde ik mezelf de vraag wat ik daar mee zou willen. Ik kwam uit bij de PvdA omdat die partij de waarden, die ik belangrijk vind, heel erg omarmt.”

Waarden die Julian naar eigen zeggen van huis uit heeft meegekregen. Hoewel zijn ouders, beiden werkzaam waren in de zorg, niet met politiek bezig waren, was omzien naar elkaar, elkaar helpen, vanzelfsprekend. „Idealen, die passen bij de PvdA en die ik probeer na te streven in de politiek.”

De geboren stadjer, in de wijk Beijum, verhuisde als tienjarig jongetje met zijn ouders naar het Drentse Roderwolde. In het begin was dat wennen maar al snel stond Julian in de plaatselijke kroeg Het Rode Hert de glazen achter de bar te spoelen en voelde zich gauw op zijn gemak in het dorp.

„Ook in de stad bieden mensen elkaar de helpende hand maar in een dorp kent iedereen elkaar, groet iedereen elkaar en steunt iedereen elkaar als dat nodig is. Dat gevoel van solidariteit is de basis voor mijn politieke handelen.”

Bushoff ziet het zeker niet als puur zijn eigen verdienste dat hij op jonge leeftijd fractievoorzitter werd. „Ik had het geluk dat ik mensen om mij heen had die het mij gunden en mij hielpen. Het kwam min of meer toevallig op mijn pad en ik hoop natuurlijk dat ik het goed doe.”

De fractievoorzitter schreef de afgelopen maanden mee met het verkiezingsprogramma van zijn partij en is trots op het resultaat. „Erg leuk om mee te denken met een plan voor Nederland, het grote denken. Volgens Julian het meest linkse, klassieke, sociaal democratische programma van de afgelopen tijd. ,,Hiermee gaan we met een sterk PvdA terug naar de roots.”

Het mooiste van het vak vindt Bushoff dat hij met veel mensen in aanraking komt en met doorzettingsvermogen en passie het verschil kan maken voor mensen die vaak met lege handen staan. „Soms zou ik willen dat we over een nacht ijs zouden kunnen gaan om dingen te veranderen. Politiek is een zaak van de lange adem. Dat is wel eens ingewikkeld in dit vak.”

Het politieke bloed kruipt waar het niet gaan kan. Opa Marten Bushoff begon ooit als burgemeester in Roden en nam vijftig jaar geleden afscheid van het ambt. Hij was een van de jongste burgemeesters van Nederland en ook nog eens lid van de PvdA. „Ze zeggen toch wel eens dat iets een generatie overslaat?” lacht Julian.

Door Ineke Bos