Gevangenismuseum Veenhuizen opent tentoonstelling over armoede

In het Gevangenismuseum Veenhuizen opent zaterdag een tentoonstelling over armoede.

In de multimediale tentoonstelling ‘Tegenspoed, verhalen over armoede’ wordt een beeld geschetst over onder andere hoe het leven in Nederland eruit ziet als je in armoede leeft en hoe het maatschappelijk vangnet voor mensen met financiële tegenspoed werkt.

De tentoonstelling is een samenwerkingsverband tussen documentair fotograaf Dirk-Jan Visser, producent Noorderlicht en het Gevangenismuseum. Zo laten portretten van mensen zien dat niet kunnen kiezen, niet mee kunnen doen in de samenleving of niet gezond en duurzaam kunnen eten ook onder armoede vallen.

In een reactie op een door acteurs nagespeeld intakegesprek voor schuldhulpverlening vertellen vier mensen die armoede kennen hoe armoede er voor hen uitziet en wat voor rol het in hun leven speelt.

Inzicht geven

Met de tentoonstelling willen de makers proberen de kijker inzicht te geven in zijn of haar eigen kennis, empathie en/of vooroordelen rond het vraagstuk ‘armoede’, „want uiteindelijk kan iedereen te maken krijgen met tegenspoed”, melden ze. De tentoonstelling is te zien van 21 november 2020 tot en met 31 oktober 2021.