Vroege kerstbomenkoorts door corona

EEN-WEST/LIEVEREN/RODEN Arjan Land heeft het druk bij zijn kerstbomenkwekerij aan de Hoofdweg in Een-West. Zijn vaste klantenkring van tuincentra, bouwmarkten, straathandelaren en bloemenwinkels bestellen dit jaar meer dan voorgaande jaren.

,,De grote maten zijn al uitverkocht”, zegt Land. ,,Nu verkoop ik alleen nog bomen onder de twee meter. Aan de ene kant had ik die graag laten staan omdat ik ze dan volgend jaar als mooie grote bomen kan verkopen maar er is vraag naar dus verkoop ik ze nu.” Vorige week leverde hij de eerste partij bomen aan de groothandel. „Jaren was het de regel dat de mensen de dag na Sinterklaas de boom in huis haalden. Die grens is al een tijdje vervaagd. Door de corona willen de mensen het gezellig maken in huis en staat de boom er nog eerder.” Op is op, volgens Arjan. „Daar zit ik ook niet mee, dan is het gewoon klaar voor dit jaar.”

Romke Rozema biedt samen met Arne Frederiks voor het eerst kerstbomen aan via de Facebookpagina Buurman & Buurman kerstbomen Lieveren. „ Het is eigenlijk als geintje geboren. Twee jongens die iets willen”, zegt Romke. „We zaten van de zomer aan een pilsje, er was niet veel te doen en we bedachten:’is het niet wat om kerstbomen te gaan verkopen? De zondag erop reden Arne en ik naar Denemarken op en neer om kerstbomen te kijken. We wisten toen nog niet dat er een run op kerstbomen zou komen.” De eerste bestellingen zijn al binnen. Op vrijdag 20 november worden de Nordmannen aan de Nijlandseweg in Lieveren klaargezet.

Bij Tuincentrum Roden gaat het vrijdag 20 november los met de kerstbomen. Dat is een week eerder dan voorgaande jaren. ,,Een echte boom gaat ongeveer drie weken mee”, zegt eigenaar Hans Slijkhuis. „Als je de boom heel vroeg in de kamer zet komt het niet goed en haalt hij de kerst niet.” Kunstbomen verkopen op dit moment goed, volgens Hans. De ondernemer laat een eventuele run op bomen op zich af komen. „We hebben voldoende dus ik ben er niet bang voor om nee te moeten verkopen.”

Ineke Bos