Kijken naar wat er nu wel is

Fling geeft vrijdag 30 oktober een concert in de Margarethakerk in Norg. Van 19.30 tot 20.30 uur spelen Annemarie de Bie en Evertjan ‘t Hart intieme en meeslepende Ierse muziek. Er is plek voor dertig mensen. Bij voldoende animo wordt er van 21.00 tot 22.00 uur een tweede concert gegeven.

,,We zijn blij dat we kunnen spelen”, vertelt Annemarie de Bie. ,,Een aantal concerten zijn geannuleerd, maar deze en nog een aantal anderen die begin volgend jaar gepland staan, gaan vooralsnog gewoon door. We hebben laatst twee keer een uur voor twintig mensen per concert gespeeld in de kerk in Nieuw Beerta. Dat is wel apart. Zo weinig mensen in zo’n grote ruimte.”

Sollicitatiebrief

Aan het begin van de coronacrisis zag de muzikante haar werk opdrogen. Op het moment dat ze besloten te had te gaan solliciteren op functies in de zorg en haar eerste sollicitatiebrief de deur uit was, kwamen er weer opdrachten binnen. ,,Mensen vroegen mij een lied te schrijven voor een dierbare en ik heb wat online dingen gedaan.”

De coronacrisis was amper twee weken oud toen ze via een live-stream vanuit Andledon in Den Andel een concert gaf. ,,Ik had via Facebook verzoekjes van te spelen nummers binnen gekregen. Het waren er een stuk of dertig. Die heb ik allemaal gespeeld. Maar het is raar. Want je staat in een camera te spelen en je ziet geen mensen. Daar moet je je tegen wapenen. Want je speelt voor publiek dat je niet ziet.”

Persoonlijk contact

Volgens Annemarie moet je anders met de dingen omgaan in deze tijden. ,,Als je nu voor dertig man speelt ben je uitverkocht. Voor je gevoel zitten mensen op je vingers te kijken. En dat is wel heel spannend. Ik kijk vooral naar de gezichten. Laatst hadden we een concert en daar zat een mevrouw op het puntje van haar stoel mee te leven. Prachtig was dat. Door de anderhalve meter afstand zitten mensen verder weg. Toch is er gek genoeg wel veel persoonlijk contact.”

Tijdens de concerten worden coronamaatregelen in acht genomen. Bezoekers dragen een mondkapje tot ze op hun plek zitten. Er zijn ontsmettingsmiddelen voor de handen aanwezig en de anderhalve meterregel dient in acht te worden genomen. ,,Ik hoop dat we mensen even een fijn moment kunnen bieden. Even niet bezig zijn met corona. Vooruitkijken kan nu even niet, maar kijk naar wat er nu wel is. Als we kunnen spelen dan spelen we.”

En wanneer er geen opdrachten zijn, dan wordt er aan de nieuwe cd gewerkt. Verklapt ze. Daarin worden ze bijgestaan door de Belgische gitarist Jeroen Knapen. ,,Die speelt dingen voor ons in. We proberen een doel voor ogen te houden.”

Reserveren

De entree voor het concert bedraagt tien euro. Reserveren is verplicht en kan via annemarie@flingmusic.com of 06-30655498 (gaarne inspreken)

www.flingmusic.com