Op stap met José - Anita van der Noord

RODEN Vandaag was ik op de koffie bij Anita van der Noord. We spraken af bij Health Hub in Roden. Een prachtig plek waar studenten samenwerken met bedrijven aan innovatieve oplossingen in de zorg. Anita is ook zeer begaan met gezondheid en het welzijn in de samenleving.

Anita heeft gewoond in een dorpje in Friesland. Haar ouders hadden daar een boerderij gekocht. Haar vader was ingenieur en haar moeder was altijd bezig in de moestuin. Daar is haar voorliefde voor voeding ontstaan. Ze hadden in de boerderij een grote woonkeuken waar een grote tafel stond en waar lekker en gezond gegeten werd. Haar moeder vond politieke debatten altijd leuk en aan de keukentafel werden Anita en haar broers en zussen wel uitgedaagd om na te gaan denken over maatschappelijke dingen. Dit heeft Anita altijd heel erg fijn gevonden. Uiteindelijk wou ze het kleine dorpje verruilen voor een grote stad en is ze naar Arnhem gegaan. Daar heeft ze gewerkt en gewoond. Ze miste het plattelandsleven en is weer terug gegaan naar Friesland.

Anita is raadslid bij Groen Links. Ze is er per ongeluk ingerold. Ze was nooit politiek minded, maar ging de cursus Politiek Actief Noordenveld volgen. Deze is gratis voor de inwoners van Noordenveld. Ze vond de politiek wat oubollig, maar wilde graag de wereld verbeteren Een maatschappelijk doel, wat kunnen betekenen voor de samenleving, mensen willen helpen. Ik heb nu zelf een paar keer iets bijgewoond wat Anita heeft georganiseerd (wat ik heel erg leuk vond, vooral de betrokkenheid met de kinderen). Want dat kan ze heel goed. Ik ben onder andere bij de opening van Stichting Petje af geweest en bij de uitreiking van een kookboek van een receptenwedstrijd voor kinderen van de basisschool uit de gemeente Noordenveld. Anita heeft een heel creatief brein, ze bedenkt constant leuke initiatieven met bedrijven, scholen, studenten en kinderen.

Ook het bedenken van een opleiding met betrekking tot voeding is haar niet onbekend. Voeding is een vraagstuk dat samenhangt met voedselonderwijs, duurzamer voedselsysteem en de oplossing van het voedselvraagstuk. Lezingen heeft ze ook gegeven. Vol trots vertelt ze over de jongerenraad, daar zitten 15 jongeren in die in Drenthe wonen. Er komen twee uit Noordenveld. Het is een platform waarin jongeren kunnen praten over politieke onderwerpen die ze zelf bepalen.

Anita is een vrouw met humor, ze doet de dingen met het wow-gevoel, is zeer betrokken met de samenleving. Kortom bevlogen en met passie, een powervrouw!

José Reijinga