Pepernootmeisjes in Leek, volgt Roden?

Lange benen, korte rokjes en vooral een stralend humeur. Hou je vast, de Pepernootmeisjes komen eraan. In Leek huppelen ze binnenkort rond, compleet met hun cheerleaderachtige allure. Volgt Roden?

Een creatief team uit Leek komt dit jaar met nieuwe assistentie voor Sinterklaas. Dat zijn huppelende pepernootmeisjes die in gekleurde jurkjes en met een zak pepernoten in bijvoorbeeld winkelcentra en scholen kinderen van zoete lekkernijen voorzien.

Lammert Kalfsbeek van de Vereniging voor Volksvermaken had nog geen kennisgemaakt met het fenomeen, dat ook erg nieuw is. ,,Ik vind het een leuke suggestie. Ik ga dit zeker doorgeven aan de Sinterklaascommissie.”

Het concept is vijf jaar geleden door een stagiaire op het bedrijf bedacht. Dat was als reactie op de toen al aanzwellende kritiek op zwartepiet. ,,Omdat we al die jaren geen mogelijkheid zagen dit idee in praktische zin uit te werken, hebben we het concept nu van stal gehaald’’, zegt de Rodense Charlotte Bakker van de Pepernootmeisjes. ,,Wij denken dat er in coronatijd behoefte is aan positiviteit en vrolijkheid. Sinterklaas mag als kinderfeest niet verloren gaan. Daarom zijn we gaan nadenken over vernieuwing.’’

Ook in Roden gaat de traditionele intocht van Sinterklaas niet door. Juist vanwege alle beperkende maatregelen zitten winkelcentra, scholen, sportclubs en buurtverenigingen te springen om sfeer verhogende activiteiten in de decembermaand, verwacht de Pepernotenmeisjescentrale. ,,Verenigingen en instellingen kunnen twee, drie, vier of natuurlijk meer van onze pepernootmeisjes en kruidnootjongens inhuren om de boel in deze lastige tijd wat op te vrolijken.”

Ron Schothorst van de Zakenkring Roden kent het fenomeen Pepernootmeisjes ook nog niet. ,,Maar ik zal dit doorgeven.”

Charlotte Bakker benadrukt dat het Leekster bedrijf met dit initiatief buiten de beladen discussie over zwartepiet wil blijven. Zij meldt dat er tot nu toe vier aanvragen binnen zijn. Tien procent van het geld dat organisaties betalen voor de inhuur van de meisjes en jongens gaat naar de Actie Pepernoot. Dit initiatief van stichting Kinderhulp stelt kansarme gezinnen om sinterklaascadeautjes aan hun kinderen te geven.