Trea Alers in intieme solovoorstelling

RODEN Donderdag 8 oktober en zondag 11 oktober speelt actrice Trea Alers de première van de solovoorstelling ZAND EROVER in Theater de Winsinghhof in Roden. Het is haar eigen verhaal over pijnlijke ervaringen in haar jeugd. Als 8 jarig meisje werd ze misbruikt door haar buurman.

Trea zweeg lang over wat haar is overkomen. „Ik heb me jaren alleen gevoeld met mijn geheim. Dat voelde heel zwaar”, vertelt ze. Vanaf jongs af aan had Trea liefde voor theater en acteren. Ze speelde bij diverse grote theatergezelschappen en in films. „Zo kwam ik in contact met toneelschrijver en regisseur Nico van der Wijk. Hij schreef en regisseerde monologen van persoonlijke verhalen. We raakten daarover aan de praat en ik zei:’Dan heb ik ook nog wel een verhaal’. Zo is het balletje gaan rollen voor de productie ZAND EROVER.”

„Anderen schrijven een boek of maken een schilderij om zichzelf uit te drukken. Mijn medium is het theater”, zegt Alers. „Het is heel gek om jezelf te spelen en compleet anders dan dat je jezelf in een kostuum hijst en inleeft in een personage. Ik sta nu als Trea Alers op de planken. Af en toe verlies ik mezelf daarin maar dat is niet erg en ik herpak mijzelf ook weer. Het is de kunst om de juiste balans te vinden.”

Alers hoopt met haar verhaal andere slachtoffers van misbruik te bereiken. „Gelukkig leven we nu in een andere tijd, er is veel meer openheid en er wordt ook meer gedeeld. Ik krijg ontzettend veel berichtjes van slachtoffers die herkenning vinden in mijn verhaal. Het spelen van dit stuk is naast de therapie die ik heb gevolgd een stap verder in mijn proces van helen.”

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan ZAND EROVER. Het was het plan om de voorstelling afgelopen zomer op Noorderzon in Groningen te spelen. Door Corona kon dat niet doorgaan. Tot de première, op 8 oktober in de Winsinghhof, wordt er volop gerepeteerd. Haar partner, haar kinderen en haar ouders hebben er nog niets van gezien. „Dat is best spannend, ook richting mijn ouders”, zegt Trea. „Maar de voorstelling wordt op een hele integere wijze gebracht en zij staan achter de manier waarop ik mijn verhaal wil delen”, besluit ze.

Door Ineke Bos - Doornbos