Enquête verrast bewoners Oude Velddijk

PEIZE Bewoners aan de Oude Velddijk in Peize voelen zich overvallen door de door de gemeente Noordenveld uitgeschreven enquête over de bestemming van de Oude Velddijk 26.

Op dit jaren geleden door de gemeente Noordenveld aangekochte perceel stond ooit een boerderij. Deze boerderij werd gesloopt. Sindsdien wacht het 6700 vierkante meter omvattende weiland op een bestemming. In de tussentijd wenden de buren aan het weidse uitzicht. Een van de vele open plekken in het dorp die Peize zo kenmerken.

Dat de gemeente nu een enquête uitschrijft bevreemdt de buren. Daniël Daalmeijer woont pal naast de weide: ,,Er is op een gegeven moment door de gemeenteraad een budget beschikbaar gesteld voor een onderzoek naar de bestemming van het perceel. Toen is de suggestie gewekt dat in overleg zou worden getreden met de omwonenden.”

Natasja Munnik, die aan de andere kant van de weide woont, had ook begrepen dat er eerst overlegd zou worden over de toekomst van het stuk grond. De overbuurvrouw ging hier ook van uit: ,,Formeel wordt er nu ook overlegd, maar dat dit door middel van een enquête gebeurt, is wel opmerkelijk. De buurt vragen is wel wat anders dan heel Peize vragen.”

,,De hele gemeente zelfs,” vult Daalmeijer aan, ,,want iedereen kan de enquête invullen. Ook als je aan de andere kant van het dorp woont.”

De kans dat vanuit de hele gemeente wordt gestemd is aanwezig, want in Noordenveld is al enige tijd een groep actief die ergens in de gemeente een Knarrenhof wil stichten. Deze woonvorm voor ouderen in een hofjesvorm is een van de opties waarvoor in de enquête gekozen kan worden. Voor Wim Ensing (kras maar op leeftijd) komt de Knarrenhof te laat. ,,Ik weet ik ook niet of het wat voor me zou zijn, maar ik verhuis binnenkort naar de Zonnehof. Dit huis wordt te groot voor mij alleen.”

Hij woont al zijn hele leven in Peize. ,,Kijk, als ik door Roden fiets dan lijkt het niet meer op hoe het was toen ik jong was. In Peize herken je nog precies terug hoe het zeventig jaar geleden al was. Er is natuurlijk wel veel veranderd, maar het karakter van het dorp is er nog.”

Open plekken horen bij het karakter van het dorp, vindt Ensing. ,,We hebben hier aan de Oude Velddijk lintbebouwing”, legt hij uit. Ik denk dat we dat moeten voortzetten. Dus een vrijstaand huis of een twee-onder-één-kapper zou prima kunnen.”

Dat zijn overigens ook opties in de enquête. Een vierde optie is een complex met zestien levensloopbestendige woningen. ,,Dat trekt wel heel veel verkeer”, vreest de overbuurvrouw. Ook Daalmeijer moet er niet aan denken. ,,Geen buren of misschien wel 32 buren, ik weet niet hoeveel mensen er in één woning kunnen wonen, het is wel een verschil.”

Door Bram Hulzebos