Tentoonstelling omtrent Henk Helmantel in Drents Museum

ASSEN Het Drents Museum heeft vanaf zaterdag 3 oktober tot en met zondag 7 maart ruim 80 kunstwerken in het museum hangen van de Groningse kunstenaar Henk Helmantel

Henk Helmantel wordt nationaal én internationaal geroemd om zijn meesterlijk geschilderde stillevens en kerkinterieurs. Naast Helmantels kunstenaarschap is er aandacht voor de kunstbeleving van zijn werk. In het uitgebreide randprogramma bij de tentoonstelling komen kunst, kunstbeleving en de actualiteit op een bijzondere manier samen.

Henk Helmantel (Westeremden, 1945) is al 54 jaar kunstschilder en werkt onverminderd door. Hij behoort tot de Noordelijke Figuratieven en wordt gezien als een van de belangrijkste kunstenaars van het hedendaags realisme in Nederland. In eerste instantie lijkt hij voorwerpen en interieurs enkel en alleen realistisch weer te geven. Toch verraadt een tweede blik een zoektocht naar een soort eeuwigheid, een hogere waarde die gevonden kan worden in het alledaagse.

Helmantels werk heeft een relatie met de collectie hedendaagse figuratieve kunst van het Drents Museum. Na de succesvolle tentoonstelling in 2004 organiseert het Drents Museum opnieuw een grote Helmantel-tentoonstelling met ditmaal de keuze voor het beste werk uit zijn oeuvre. Van vroeg tot recent werk, dat nog niet eerder tentoongesteld is. De bijzondere combinatie van zijn schilderijen met de afgebeelde objecten uit Helmantels persoonlijke collectie, waaronder middeleeuwse houtsculpturen, antiek Chinees aardewerk en Romeins glas, geeft een extra verdieping op zijn kunstenaarschap. In de tentoonstelling is tevens de korte documentaire te zien, die in samenwerking met Collectie Harms Rolde tot stand komt. De vormgeving van de tentoonstelling is in handen van Studio Berry Slok uit Amsterdam.

Naast de tentoonstelling zijn er speciale publieksactiviteiten in het museum. Zo is er vanaf zaterdag 10 oktober op elke tweede zaterdag van de maan, een workshop stilleven schetsen. Op zaterdag 17 oktober geeft een ensemble van het Noord Nederlands Orkest een concert met muziek van Helmantels grote inspiratiebronnen: Bach, Sweelinck en Monteverdi. Harry Tupan, algemeen directeur van het Drents Museum, gaat in zijn lezing op zaterdag 14 november dieper in op Helmantels stijl, zijn inspiratiebronnen én de kunstkritiek. En Henk Helmantel neemt in zijn lezing op zaterdag 16 januari mensen mee mee op reis naar de interieurs van gotische en romaanse kloosters en kerken in binnen- én buitenland. Zie drentsmuseum.nl voor een overzicht van de activiteiten en aanvullende informatie over prijzen en tickets.