Eindelijk presentatie kleurrijk boek over Rodense schelm

RODEN/ZEVENHUIZEN Corona verstierde de presentatie van het boek ‘Jeep, van kamp tot kamp’. Woensdagochtend was in de bibliotheek van Roden alsnog een bescheiden presentatie van dit kleurrijke boek over de schelm Jeep Posthumus, geschreven door zijn kleinzoon Jaap Postumus en diens vrouw Geppy uit Zevenhuizen.

Jeep Postumus was met name in de jaren voor de oorlog een begrip. Paardenhandelaar, stroper, heler, geen ontzag voor het gezag, vechtersbaas. ZO berucht dat er in de krant werd gewaarschuwd geen zaken met hem te doen. Laten we het zo zeggen: hij was zo creatief, slim en uitgekookt, onder andere omstandigheden zou hij een Nobelprijs hebben gewonnen. Maar een loopbaan in de wetenschap zat er niet echt in voor deze onder vrij erbarmelijke omstandigheden opgegroeide Jeep.

Het was vechten om te overleven en Jeep sloeg zich met veel branie en bravoure door het leven. Tijdens de mobilisatie tussen 1914 en 1918 was hij dienstplichtig. De lijst met berispingen en sancties die hij in die periode opliep beslaat een lange lijst overtredingen. Vaak was hij te laat op het appel, of hij stond dronken op wacht, of hij weigerde te groeten of hij bejegende een meerdere met een minachting waar slechts weinigen het lef voor zouden hebben gehad.

Dit boek zou iedere Rôner moeten willen hebben, want behalve een beeld van de kleurrijke schelm Jeep krijg je ook een prachtig beeld van Roden en wijde omgeving. Geppy deed uitgebreid research voor dit boek en tekende voor de historische tekening van Roden tussen eind negentiende eeuw en halverwege de twintigste eeuw.

Het boek wemelt van de prachtige verhalen. Dat zijn compagnie moest schaatsen en hij het vertikte met het verhaal dat hij dat echt niet kon. Omdat zijn kapitein hem niet terug naar de kazerne wilde laten gaan, kreeg hij het bevel op de officiersuniformen te passen. Dat was niet aan dovemansoren gericht. De compagnie was nog niet uit beeld of Jeep smeerde ‘m met het uniform dat hij verpatste in Apeldoorn.

Dit soort handel werd wel een beetje de specialiteit van Jeep. Hij zaagde met zijn broer een perceel kerstbomen om in Marum en verkocht ze op de Grote Markt, hij stroopte en stookte illegaal jenever. En altijd was er de handel in paarden waarover hij zoveel kennis opdeed dat hij zich op zijn oude dag ontpopte tot een veelgeconsulteerd paardendokter die ook ontzettend goede resultaten boekte.

Maar het bleef oppassen. Daar kon boer Rodenboog uit Zevenhuizen over meepraten. Die had een suf, grijs paard op stal dat niet meer echt tot arbeid was te bewegen, Jeep kocht het dier, mestte het vet, verfde de haren (!) en sloot het de weken voor Rodermarkt op in een verduisterde stal. Op de ochtend van Rodermarkt ging Jeep naar de markt met een fris paard waar ook nog een levende paling door de mond was geduwd: resultaat: een zeer vief paard. En wat haalde Jeep uit? Hij tikte Rodenboog op de schouder en zei dat hij misschien een leuk paard had ter vervanging van dat oude beestje. En Rodenboog stonk erin! Met suiker en boter. Hij kocht zijn eigen paard terug! Om een paar weken later te ontdekken dat het kiebelige zwarte dier al grijs werd en geen puf meer had.

Er blijft één mysterie hangen rond Jeep dat tot op de dag van vandaag niet is opgelost. Zo tegen de kerst vertrok hij naar Amsterdam om hulst te verkopen. Niemand wist en weet precies wat hij al die tijd in Amsterdam deed, ieder jaar weer. Hij vierde kerst in de hoofdstad, verdiende scheppen geld met de hulstverkoop en keerde pas diep in januari terug naar Nieuw Roden. In een oud pak, met een lege portefeuille en ongetwijfeld een tevreden glimlach...

Ook een boek schrijven?

De bibliotheek in Roden organiseert in oktober en november een cursus ‘Schrijf je eigen levensverhaal’. Meer info op www.bibliotheekroden.nl.

Door Bram Hulzebos