Zes redenen waarom je vaker de fiets moet pakken

Aangeboden door: fietsenopfietsen.nl

Nederland is hét fietsland bij uitstek. Toch zouden we allemaal nog vaker met de fiets moeten gaan. Om je daarvan te overtuigen, geven we je hieronder zes redenen waarom je vaker de fiets moet pakken.

1. Weer gezond en slank

Door te fietsen train je je hele lichaam en verbetert je algehele gezondheid. Daarbij verbrand je de nodige calorieën en helpt het je in de strijd tegen de kilootjes. We weten allemaal dat we meer zouden moeten bewegen en fietsen is daarvoor een uitermate geschikte manier. Door elke dag naar je werk te peddelen, heb je jouw dagelijkse portie beweging al gescoord!

2. Milieuvriendelijk

Fietsen is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor het milieu. Er komen geen schadelijke uitstootgassen vrij tijdens jouw woon-werkverkeer of weekenduitje.

3. Geschikt voor jong en oud

Iedereen kan fietsen. In Nederland wordt het ons 'met de paplepel ingegoten'. Ook voor ouderen die minder goed ter been zijn, zijn er geschikte fietsen, bijvoorbeeld een dames- of herenfiets met lage instap of een driewieler. Wanneer je gezondheid of conditie minder goed is, kun je ook nog kiezen voor een elektrische fiets.

4. Goedkoop

Fietsen is veel goedkoper dan autorijden, niet alleen in aanschaf, maar ook daarna. Je betaalt geen brandstofkosten en geen wegenbelasting of dure verzekering. Zelfs eventuele kosten voor onderhoud en reparatie zijn veel lager. Daarnaast hoef je ook nooit parkeergeld te betalen! Zelfs eventuele verkeersboetes zijn voor fietsers lager dan voor automobilisten, dus tel uit je winst.

5. Je verkent de omgeving op de fiets veel beter dan met de auto

Als je een dagtocht gaat maken met je tweewieler, krijg je veel meer te zien dan wanneer je met de auto zou gaan. Je kunt op plekken komen waar je met de auto niet mag komen. Bovendien is je snelheid een stuk lager, dus zie je ook meer van je omgeving. Daarbij is de drempel om ergens even te stoppen veel minder hoog. Kortom, op je fiets kun je de omgeving veel beter verkennen dan met de auto.

6. Je wordt er blij van

Sporten, en dus ook fietsen, zorgt dat stofjes in je lichaam vrijkomen waar je blij van wordt. Deze stoffen zijn de zogenaamde 'gelukshormonen' endorfine, serotonine en dopamine. Het zijn alle drie neurotransmitters, ofwel stoffen die ervoor zorgdragen dat zenuwcellen met elkaar communiceren. Van endorfine krijg je een gelukkig en euforisch gevoel en bovendien vermindert het pijn. Serotonine geeft je ook een gelukkig gevoel en reguleert onder andere je eetlust, slaap en stemmingen. Dopamine zorgt daarbij voor motivatie om door te gaan en geef je een gevoel van blijdschap en beloning.

Al door een half uur flink door te trappen komt deze gelukzalige cocktail in je lichaam vrij!

Je ziet dus dat er een hele wetenschappelijke onderbouwing is waarom fietsen zo goed is. Maar boven alles is het gewoon leuk. Doen dus!