Heb jij een ruime (achter)tuin? Ontdek dan de kracht van permacultuur!

Aangeboden door: AlleZadenKopen.nl

Heb jij het geluk dat je een flinke tuin of andere lap grond tot je beschikking hebt? Dan weet je als geen ander dat het tijd kost om dat te onderhouden. Dat heb je er graag voor over, want die tuin is je kindje en je geniet elk jaar weer van de schitterende bloemenzee en de heerlijke, zelf verbouwde groenten uit je moestuin.

Al vroeg in het jaar ben je erbij met bloemzaad kopen, zodat je alles op tijd kunt inzaaien en jouw tuin er straks weer mooi bij staat. En juist voor mensen als jij, die houden van er vroeg bij zijn, is permacultuur het ontdekken waard. Dat is namelijk de nieuwe trend binnen tuinieren, die positief bijdraagt aan de aarde. Ben je juist niet zo’n vroege vogel en kost jouw tuin je eigenlijk meer tijd dan je lief is? Lees dan ook verder, want een permacultuur kost ook nog eens aanzienlijk minder tijd om te onderhouden.

Permacultuur als natuurlijk evenwicht in je tuin

Als wij mensen een stuk land ontginnen, richten we dat gewoonlijk helemaal in op één soort gewas (in de landbouw) of een strenge selectie van planten. We zaaien het stuk aarde vol met kruidenzaad voor een kruidentuin of stoppen haar vol groenten voor een moestuin. Zo kun je natuurlijk je hele tuin aan jouw visie onderwerpen, maar het heeft ook nadelen. Gewassen worden bijvoorbeeld bevattelijker voor ziekten, en de grond loopt meer risico om uitgeput te raken.

Permacultuur daarentegen maakt gebruik van diversiteit in ecosystemen. Het gaat als het ware uit van de omstandigheden waarin een gewoon, wild stuk natuur zichzelf weet te onderhouden zonder menselijk ingrijpen. Want als een bos, park of wilde bloemenweide zichzelf jaar in jaar uit in topconditie weet te houden, waarom lopen wij dan elk jaar in onze achtertuinen te zeulen met extra voeding? Door permacultuur toe te passen creëer je een tuin die veel beter in staat is zichzelf te onderhouden, door een grote variëteit aan planten en insecten die elkaar ondersteunen. Het is dus ook nog eens goed voor extra leven en diversiteit in je tuin.

Permacultuur toepassen

Voor een goed werkzame permacultuur heb je wel wat ruimte nodig, maar juist dan kan het er ook voor zorgen dat je meer dan ooit van je tuin zult genieten. Het leent zich bijvoorbeeld goed voor het combineren van een moestuin met andere vormen van begroeiing, juist omdat permacultuur draait om diversiteit. In een permacultuur bestaat dit alles door elkaar, in plaats van in apart ingedeelde hokjes in je tuin.

Het begint allemaal bij het ontwerp van je tuin, want een gedegen plan van aanpak is van belang voor het slagen. Het voert hier te ver om helemaal uiteen te zetten hoe je een permacultuur schept in je achtertuin, maar probeer het te zien alsof je een voedzaam bos aan het maken bent. Bossen gaan honderden jaren mee en dat is het idee achter een permacultuur: het woord “permanent” zit er niet voor niets in gevangen.

Normaal zou de natuur een kaal stuk grond koloniseren met onkruiden, die zich snel vermenigvuldigen en uiteindelijk de basis vormen voor bosjes en later bomen. Wij zijn gewend dat proces in een moestuin de kop in te drukken door het onkruid altijd te verwijderen, terwijl het eigenlijk de poging van moeder natuur is om ook dat stuk grond op haar eigen manier te “cultiveren”. Met permacultuur helpen we haar daar een handje bij en vermengen we dat natuurlijk verloop met bloemzaden, groentezaden en kruidenzaden die we zelf graag in onze permacultuur achtertuin op willen zien komen.