Opsteker voor Onlander Varken

RODERWOLDE Deze week hebben zes nieuwe varkensboeren de vijfsterrenkwalificatie ontvangen van dierenbeschermingsorganisatie Varkens in Nood. Een van deze vijfsterren-varkensboeren is gevestigd in Drenthe, namelijk Het Onlander Varken in Roderwolde.

Enkel varkensboeren die voldoen aan strenge eisen op het gebied van dierenwelzijn komen hiervoor in aanmerking.

De vijfsterren-varkensboeren voldoen aan de strenge criteria van Varkens in Nood voor een fatsoenlijk varkensleven. Bij deze boeren worden de biggen niet te vroeg weggehaald bij de moeder en hebben alle varkens toegang tot weide, bos of zandgrond waar ze kunnen spelen en wroeten. Zo leiden de varkens tot de slacht een dierwaardig bestaan.

Inmiddels zijn er al 37 vijfsterren-varkensboeren in Nederland, een aantal dat jaarlijks toeneemt. Ook neemt de vraag naar dit soort vlees toe. Frederieke Schouten, directeur Varkens in Nood en dierenarts: ,,Het is geweldig om te zien dat er boeren zijn die hun varkens waardig behandelen. Ze geven hun dieren een leven dat aansluit bij hun natuurlijk gedrag. Geen kraamkooien en gecoupeerde staarten, maar spelen, wroeten en in de modder rollen.”