Een wandeling terug in de tijd door Mensingebos

RODEN Ook dit jaar ging de Open Monumentendag gewoon door, al was het zaterdag wel in aangepaste vorm.

Monumenten hadden in verband met corona hun deuren digitaal of fysiek openen. Museum Havezate Mensinge deed mee aan de Open Monumentendagen met een buitenactiviteit. Deze bijzondere editie stond in het teken van Coenraad Wolter Kymmell. Zaterdagmorgen was er om 10 uur de eerste wandeling ‘in het spoor van Coenraad’.

De tocht ging door het Mensingebos en voerde langs plekken die Coenraad Kymmell tussen 1895 en 1924 heeft gelopen. Op verschillende plekken maakte hij prachtige schilderijen en tekeningen. In totaal maakte hij meer dan honderd schilderijen, waarin de lokale natuur een grote rol speelt.

Langs deze wandelroute zijn door Staatsbosbeheer informatiepanelen bevestigd met daarop een afbeelding en uitleg. Vandaag kregen wij uitleg van Arjan van der Leur en de boswachter. Ook waren er voor deze gelegenheid vrijwilligers gekleed in traditionele klederdracht om ons terug te brengen in de tijd van Coenraad.

In het Mensingebos staan op diverse plekken lijsten. Aan de hand van de schilderijen van Coenraad zijn ze op zoek gegaan naar de plek waar bepaalde schilderijen zouden kunnen zijn gemaakt. Een kijkje door de ogen van Coenraad als het ware. Op basis van deze schilderijen is er een mooie wandelroute gemaakt. Een met blauwe paaltjes gemarkeerde wandelroute van ongeveer zeven kilometer.

Het Mensingebos was vroeger heide, dat zou je nu niet meer zeggen want het is nu een prachtig bos. Tegenwoordig is er nog een klein restant van de uitgebreide heide van vroeger. Een erg mooie plek in het Mensingebos is het vennetje. Vroeger lag dit midden in de heide en tegenwoordig is het een prachtige plek met bomen waar veel mensen komen om hun hond te laten zwemmen.

Ook komen we onderweg een dode boom tegen vol met tondelzwammen. Dit is een soort paddenstoel die als het ware tegen de boom is geplakt. Onderweg hebben we een kleine stop met een borreltje, daarna volgen we onze weg weer terug naar de Mensinge. Al met al een prachtige wandeling terug in de tijd.

Door José Reijinga