Handen uit de mouwen in Natuurschoon Nietap

NIETAP Zaterdagochtend 12 september. Al voor half negen verzamelen zich bij het houten onderkomen van de Vereniging tot behoud van Natuurschoon Nietap een koppeltje vrijwilligers. Elke tweede zaterdag van de maand gaan ze het bos in voor groot en klein onderhoud.

Na een klein fietstochtje klimt voorzitter Tjerk Vonck op een bank om zijn hulpkrachten toe te spreken. „We hebben vandaag een saaie klus. De gesnoeide takken die op het weiland rond het huis van de familie Oosten liggen moeten versleept worden naar de rand van het bos. Ook mag er worden gesnoeid, met uitzondering van de rozenbottel en de hulst.” Voordat de groep door Tjerk over de greppel en het prikkeldraad naar het weiland wordt geleid geeft hij nog een paar tips mee. „Pas op voor de tandjes van de zaag en neem de afstandsregels in acht. Samen rossen aan een stam is er even niet bij”, lacht hij.

Saai kun je het niet noemen. De ploeg gaat enthousiast aan de slag. Er wordt zelfs nog een ree gespot. Vrijwilliger Paula is er nog maar kort bij. „Mijn moeder had groene vingers en ik zit zelf ook altijd met mijn kop in de tuin. Van de zomer nam ze een duik in haar eigen vijver om waterlelies te vissen, die weer los werden gelaten in de vijver in het bos. „De vijver was gerenoveerd, het gevolg was minder lelies. Die konden we op deze manier mooi aanvullen”, vertelt Vonck.

Tjerk is vaak te vinden in het bos en ziet tijdens zijn wandelingen de klussen die gedaan moeten worden om het bos mooi te houden. We hebben in totaal 30 vrijwilligers voor grote en kleine klussen. Van het schilderen van een bankje, prikkeldraad spannen tot een gat onder een bruggetje opvullen, schoffelen en zaaien. Een groep van ongeveer negen man gaat regelmatig met prikkers het afval in het bos te lijf.”

Het hele jaar wordt er doorgewerkt om het bos tussen Nietap en Roden mooi te houden. Vrijwilligers zijn altijd welkom. Het is leuk, het kan therapeutisch werken en het draagt bij aan de bescherming van dit historische natuurgebied.

Door Ineke Bos - Doornbos