Schaakclub Roden begint weer

RODEN Vanaf 14 september worden in het Trefpunt de eerste zetten gedaan in de competitie 2020-2021 van schaakclub Roden. Het bestuur heeft na een drukke zomer van protocollen bestuderen en overleggen aan de Algemene Ledenvergadering voorstellen voor veilig schaken in corona-tijd gedaan die passen binnen alle bestaande richtlijnen.

Schaakverenigingen mochten er bij het opstellen van hun corona-protocollen vanuit gaan dat schaken een sport is en dat de spelers daarom tijdens hun partij, net als voetballers tijdens een wedstrijd, geen 1½ meter afstand behoeven te houden.

Wel moeten allerlei veiligheidsvoorschriften in acht worden genomen zoals voldoende ventilatie in de speelzaal, 1½ meter afstand tussen de verschillende borden, loopgangen tussen de borden van 3 meter breed, na afloop wel afstand houden, niet analyseren en niet napraten aan de bar, geen publiek. De wedstrijdleider had uitgemeten dat we door een slimme opstelling van de tafels precies in het Trefpunt passen.

Toch zat het niet iedereen lekker dat we de 1½-meter-afstand-norm niet in acht zouden nemen, hoewel dat toegestaan was. Er waren ook alternatieven, zoals aan de korte kanten van de tafels gaan zitten of met twee borden spelen. Het was deze zomer allemaal uitgeprobeerd en ontoereikend dan wel ondoenlijk bevonden. Ter vergroting van de veiligheid, die niet helemaal optimaal is bij deze benadering, heeft de wedstrijdleider een anti-coronascherm van plexiglas geconstrueerd. Het ziet er mooi en betrouwbaar uit.

Ondanks veel aarzelingen dachten de meeste aanwezige leden dat ze met dit scherm wel zouden gaan spelen. Als schaken in het Trefpunt onverhoopt toch niet veilig en volgens de corona-regels mogelijk blijkt, wordt tijdelijk uitgeweken naar een andere locatie.

De laatste berichten zijn dat de schaakbond op advies van het OMT de regels heeft veranderd. Welke gevolgen dat heeft is nog niet bekend. De ontwikkelingen worden regelmatig bijgehouden op www.schaakclub-roden.nl.