Op stap met José - Esther Blaauwwiekel

NORG Via Facebook stuit ik op de oproep van Esther Blaauwwiekel. Esther heeft een oproep geplaatst op Facebook voor logeeradresjes. In een maand tijd wil ze het Pieterpad gaan lopen.

Ik heb Esthers Pieterpad Avontuur gevolgd op Facebook, ze schrijft geweldig en ook de foto’s waren ook prachtig. Ze heeft veel meegemaakt tijdens haar wandeling, veel mensen ontmoet, Nederland ontdekt.

Inmiddels is ze een dikke week weer terug in Norg. We spraken af bij de Norgerberg. Om half 2 stapt een vrolijke, opgewekte meid het terras op; Esther! We beginnen gelijk te kletsen en al gauw heb ik het gevoel dat ik tegenover Floortje Dessing zit. Reizen en avontuur zit in haar bloed, ook wandelen in de natuur is haar met de paplepel ingegoten. Dat deed ze vroeger altijd met haar ouders. In Zwitserland wandelen en dan van berghut naar berghut. Voor dit jaar had Esther nog geen plannen. Normaalgesproken reist ze vaak naar Zuid Afrika maar door de corona was dat niet mogelijk. Dan iets bedenken wat je gewoon in Nederland kunt doen; het Pieterpad!! Op Facebook plaatst ze een oproep dat ze op zoek is naar slaapplekken tijdens haar 31 dagen durende wandeling van ruim 500 kilometer. Mensen reageren enthousiast, zowel bekenden als onbekenden en het avontuur kan beginnen.

Per dag loopt ze ongeveer 21 km (ongeveer 8 uur per dag). Van de 31 dagen heeft ze 26 dagen gelopen en 5 dagen een rustpauze gehad. Ook bekenden liepen af en toe met haar mee voor de gezelligheid. Elke dag weer iemand anders. Moeder, vader, zus, tante, ooms, vriendinnen. In totaal heeft ze 5 dagen alleen gelopen.

Op mijn vraag of ze ook bang is geweest is ze heel duidelijk: nee dat is ze niet. Daar heeft ze ook nooit over nagedacht. Voorzien van een rugzak van 12 kilo heeft ze in totaal 540 km gelopen. In de rugzak zaten haar camera, haar laptop en een beetje kleding. Of ze wel eens verdwaald is tijdens deze wandeling? Ja af en toe maar dan kwam ze er vrij snel achter dat ze op het verkeerde spoor zat. De laatste dag is Esther 9 kilometer verkeerd gelopen. Toen was ze er wel klaar mee, het was op de dag ook bloedheet! In het begin van de wandeling heeft ze een opstandige teen gehad, maar gelukkig is dat goed gekomen dankzij de iets te grote schoenen van haar zus.

Wat haar volgende avontuur gaat worden, weet ze nog niet precies maar dat het er komt is zeker!! Ik ben benieuwd. Haar grootste droom was een boek schrijven maar inmiddels is dat een documentaire maken. Ze werkt als projectleider bij het Hof van Sasken Academy Drenthe college en mag een documentaire maken. Het begin van haar droom is werkelijkheid aan het worden. Ik zie Esther wel door Zuid Afrika reizen met een cameraploeg om een documentaire te maken. Zal dit het volgende avontuur worden voor Esther?

Door José Reijinga