In de brand uit de brand? Niet voor Jalil van pizzeria Milano

Jalil J had het achteraf beter bij auto’s kunnen houden. De Zoetermeerse pizzabakker annex automonteur die tot begin dit jaar pizzeria La Milano aan het Julianaplein in Roden dreef, hoorde vier jaar cel eisen in de rechtbank. Reden: hij wordt verdacht van het op 15 maart, samen met een kennis, aansteken van zijn pizzeria in een poging de verzekering te tillen.

Het had bij een bescheiden brandje aan de gevel moeten blijven, maar het liep uit de hand. La Milano brandde tot de grond toe af.

De 38-jarige uitbater van La Milano komt uit Zoetermeer. Daar had hij een autoservicebedrijf. Het culinaire avontuur in Roden werd niet wat hij ervan gedacht had. De tent aan het Julianaplein liep ronduit beroerd. Een vriend van Jalil (die ook terecht stond en die ook vier jaar hoorde eisen) zou op het idee gekomen zijn om La Milano in brand te steken en zo een fijn bedrag aan verzekeringsgeld op te strijken.

Die brandstichting verliep echter nogal klungelig. Wat een kleine brand via de brievenbus had moeten worden (de heren hadden een flesje benzine uit de autozaak van Jalil meegenomen), liep uit op een vuurzee waarbij aanpalende panden nog maar net gered konden worden. De twee heren lieten zich vastleggen op een bewakingscamera van de overbuurman en vervolgens kwebbelden ze ook nog uitgebreid over de telefoon over hun actie. Die telefoon lag intussen onder de tap van de politie.

De beide mannen hebben nog even geprobeerd te ontkennen, maar uiteindelijk zagen ze in dat dit weinig zin had en bekenden ze. De eigenaar van het pand (en verhuurder) woont in Roden. Hij is van plan om opnieuw een pizzeria op te trekken aan het Julianaplein.

De rechter doet 25 augustus uitspraak.

Door Bram Hulzebos