De relatiebooster: spel van vraag en antwoord in tijden van corona

RODEN Soms kan uit iets kwaads toch iets goed voortkomen. Neem de intelligente lockdown van de afgelopen maanden. Die bracht de Roner relatietherapeute Margiena van der Laan tot het ontwikkelen van iets nieuws: de zogenaamde relatiebooster. Dit is een vraag-en-antwoord-spel om met je partner te doen, zodat je elkaar (nog) beter leert kennen en begrijpen.

Eigenlijk stond ze net op het punt om van start te gaan met haar eigen praktijk, de Egelantier. Toen kwam de intelligente lockdown en viel alles stil. ,,Dit was voor mij een manier om toch iets te leveren in tijden van corona,” blikt ze terug. ,,En het is veel laagdrempeliger dan therapie. Dit is een ontspannen manier om aan je relatie te werken, met een wijntje erbij.”

O ja? Het is misschien ook wel even schrikken als je partner met zoiets aan komt zetten? ,,Haha, nee hoor, ik krijg leuke reacties. Je kan het natuurlijk zo diepzinnig maken als je wilt. Maar de mensen die ik spreek, hadden er lol in.” Aan de hand van vragen en ‘verdiepingsstof’ leerden ze meer over elkaar: over verleden (wat wilde je vroeger worden? Wie was je beste vriend?), heden (wat is jouw liefdestaal?) en toekomst (wat zijn je dromen, doelen, wensen?).

Je kunt daarnaast ook een gezinsopstelling maken. ,,En je vult samen een aantal kaartjes in met ‘date-night’ ideeën voor later. Want het is heel belangrijk om tijd en aandacht voor je relatie te reserveren; zeker als je kinderen hebt. Af en toe moet je echt een avond oppas regelen om met zijn tweeën iets te doen.” Wil je tegen die tijd alleen nog maar slapen ? Trek dan gauw een kaartje.

Een goede relatie vraagt om onderhoud, is Margiena’s overtuiging. ,,Een mens verandert. Als je al 25 jaar samen bent, ben je inmiddels niet meer dezelfde als toen je elkaar leerde kennen. Ervaringen doen iets met je.”

Nu ze het zegt: de intelligente lockdown deed ook wel wat met onze relaties? ,,Jazeker!” Het was nog voor haar verhuizing naar Roden. ,,We waren allebei thuis aan het werk in een klein appartement in de binnenstad van Groningen. Je vrije tijd breng je ook samen door. Dan heb je elkaar niets te vertellen aan het eind van de dag. Ik ben veel gaan bellen met familie en vrienden, dan had ik tenminste nog wat nieuws.”

Wat deden zij verder om het leuk te houden? ,,Wij zijn veel gaan sporten. Binnen, met de online lessen van de sportschool. En wandelen. Dan praat je ook anders, als je naast elkaar loopt.”

Bij sommige stellen liepen de spanningen hoog op. Werk aan de winkel voor relatietherapeuten? ,,Het is helemaal niet erg als je wel eens moeite hebt met je relatie. Dat betekent niet per se dat de relatie niet goed is. Als je maar wel in gesprek blijft. Spreek het uit: het gaat even niet zo lekker, kunnen we er iets op verzinnen?”

Als zo’n gesprek niet meer lukt zonder stemverheffing of verwijten, moet je misschien toch eens bellen met iemand als Margiena. ,,Mensen hikken daar vaak tegenaan, het is best een grote beslissing. Maar als je eenmaal besloten hebt om het te doen, geeft dat ook een soort van energie. Het geeft hoop.”

Terug naar de relatiebooster. Voor wie, wanneer, waarom? ,,Zie het maar als een APK voor je relatie. Is hij al goed, dan wordt hij nog beter.” En gaat het even wat minder – bijvoorbeeld door een nieuwe lockdown, een tweede golf? ,,Dan hoop ik echt dat je later zult zeggen: we hebben het toen toch maar geflikt samen!’’

Meer informatie: http://www.relatietherapie-egelantier.nl/relatiebooster-box/