Op stap met José - Brandweerman Bernard Hofstra

Wist jij vroeger al wat je wilde worden? Ik wilde van alles worden, moeilijk om een ding te kiezen als je zoveel dingen leuk vindt.

Politie, brandweer en nog veel meer beroepen die ik wel leuk vond. Vandaag was ik bij Bernard Hofstra in de brandweerkazerne in Roden, Bernard wilde van kindsafaan bij de brandweer. Bernard werkt inmiddels al 18 jaar bij de brandweer in Roden.

Bernard wilde mensen en dieren in nood helpen. Iets doen voor een ander, zorgen dat anderen veilig zijn. Hij heeft MDGO gedaan, dienstverlening- en gezondheidszorg.

Als hij van school af komt, gaat hij na een aantal korte baantjes aan het werk bij Joy. Daar heeft hij 13 jaar gewerkt. Toen Joy het moeilijk kreeg, zijn er veel mensen ontslagen, Bernard ook. Misschien wel het begin van een hele mooie toekomst. Naast zijn baan als vrijwillige brandweerman is hij nu namelijk ook werkzaam op het oefencentrum in Wijster als veiligheidsfunctionaris en moet hij toezien op de veiligheid.

Bernard vertelt vol enthousiasme over het werk als vrijwilliger bij de brandweer. Ik krijg er bijna zin in om ook te gaan solliciteren. Je begint als aspirant-brandweer, de opleiding duur ongeveer 1,5 tot 2 jaar.

Maandagavond is de oefenavond, de mannen en vrouwen moeten natuurlijk vakbekwaam zijn en blijven daarvoor moeten ze oefenen! Ook wordt er om de zoveel tijd geoefend in het oefencentrum in Wijster. Dat is realistisch oefenen (met vuur!). Verder is er ook om de zoveel tijd een keuring om te kijken of je lichamelijk nog in staat bent om je werk goed uit te voeren. Het gaat hier natuurlijk wel om levens redden.

Als er een melding is dan is de eerste brandweer auto binnen 4 minuten de kazerne uit en daar zitten de eerste 6 personen in. Dan moet je toch wel topfit zijn!! In de loop van het gesprek komen er nog twee collega’s van Bernard bij zitten en krijg ik wel een goed beeld van hoe het allemaal werkt.

Het lijkt mij namelijk best wel heel heftig dat je in het geval van ongelukken 9 van de 10 keer iemand tegenkomt die je kent. Hoe weet je of je er wel tegen kan, want je maakt best wel heftig dingen mee. Sommigen komen er achter als ze al aan het werk zijn als vrijwillige brandweer en stoppen er dan mee, maar deze mannen waar ik nu mee aan tafel zit die gaan er voor.

Het is hollen of stilstaan bij de brandweer, onvoorspelbaar ook. In het afgelopen jaar zijn er al (voor zover ik het nog weet) vier grote branden in Noordenveld geweest. In Nieuw Roden begin dit jaar, de pizzeria op het Julianaplein, het Mensingebos en Bikelife.

Vroeger moest je wonen en werken in Roden, maar tegenwoordig is dat niet meer echt haalbaar omdat de meeste mensen niet meer in Roden zelf werken. De brandweer in Roden heeft de dingen goed voor elkaar en heeft eigenlijk altijd wel genoeg mensen paraat. In sommige kleine dorpen is dit helaas niet altijd mogelijk.

Door José Reijinga