Op stap met José - Henk Koster

Tegenover de OBS de Poolster staat een heel leuk wit klein huisje. Achter dit witte huisje is een survivalbaan gebouwd. In dit witte huisje wonen Henk Koster en Marion. Afgelopen zaterdag was ik bij Henk op de koffie.

Henk is geboren in Delfzijl, zijn vader was kapitein op een schip en tot zijn 5e heeft Mark samen met zijn broertje op een boot gewoond. Hij heeft heel veel van Europa gezien. Na zijn 5e jaar is hij met zijn broertje en moeder in Leek gaan wonen. Zijn vader was veel onderweg als kapitein en weinig thuis. Het sporten zit er al vroeg in bij Henk. Toen hij nog klein was heeft zijn moeder tegen hem gezegd je moet 1 keer turnen en als je het niet leuk vind dan is het klaar. Henk vond het heel erg leuk en heeft 30 jaar lang fanatiek geturnd. Inmiddels is hij fanatiek bezig met survivalruns. Ook is Henk bezig met de nieuwe survivalbaan in Boerakker, waar hij de tekeningen van maakt, deze baan wordt waarschijnlijk op 10 oktober 2020 geopend.

Zes jaar geleden zijn Henk en Marion verhuisd naar Nieuw Roden. Naar het leuke witte huisje waar ze een hele lange tuin hebben. Helemaal geschikt voor een hindernisbaan. Het is begonnen met een kleine hindernis maar achter in hun tuin staat nu een redelijk grote baan. Op maandagavond van 19.00 uur tot ongeveer 20.30 uur wordt hier getraind door een groepje van ongeveer 10 personen. De training begint met 6 km hardlopen, een soort bootcamp, en als iedereen warm is dan gaan ze de baan op waar ze technische training hebben en over de hindernissen gaan. Het is een uitdagende sport. Henk traint net zo hard mee en geeft de andere wel tips en uitleg maar hij staat niet aan de kant te kijken. Zelf traint hij ook nog op woensdag, vrijdag en zondag in Boerakker en in de Zuursche duinen. Zijn doel is om te winnen, dat gaat ook vast wel lukken want waar een wil is is een weg. Die wil is er en die weg komt er, ik weet het zeker!

Henk heeft met een groep vrienden die ook turnen een quatrobar gebouwd. Heel creatief! Je moet het echt zien, maar het is een vierkant toestel waar je met meerderen tegelijk in kunt turnen. Henk is tot drie keer toe benaderd door Holland’s got talent om mee te doen met hun act. Hij heeft tot twee keer toe nee gezegd, maar toen ze de derde keer weer belde hebben ze met elkaar besloten om toch mee te doen. Ze zijn met hun act in de finale gekomen en zijn vierde geworden. Met deze act hebben ze door heel Nederland en Europa opgetreden. Echt heel leuk. Ik raad je aan om het op te zoeken op Youtube.

Ik heb echt een leuk gesprek gehad met Henk en ben uitgenodigd om een keer mee te doen op maandagavond met de training. Dat ga ik ook zeker doen. Moet ik wel zeggen dat ik ondanks dat ik heel sportief ben wel hoogtevrees heb en dat ik benieuwd ben hoe ik door de hindernissen heen ga slingeren, als ik überhaupt al omhoog kom.