Start aanleg glasvezelnetwerk

VEENHUIZEN De wethouders Kosters (Noordenveld), Pauwels (Assen) en Wiersema (Tynaarlo), steken donderdag 9 juli letterlijk, samen met vertegenwoordigers van aannemer BAM en Coöperatie Glasvezel Noord, de schop in de grond als start van de aanleg van een glasvezelnetwerk in een deel van het buitengebied van Assen, Noordenveld en Tynaarlo.

Met de schop in de grond wordt uitvoering gegeven aan de overeenkomst met de aannemer BAM die het glasvezelnetwerk gaat aanleggen. De gemeenten Noordenveld, Assen en Tynaarlo en de provincie Drenthe hebben de financiering mogelijk gemaakt.

Glasvezel Noord heeft in 2018 al een 1e fase glasvezel project afgesloten in de gemeenten Noordenveld en Tynaarlo van ongeveer 1600 woningen waarvan 65% een abonnement hebben genomen.

Het betreft nu een 2e fase van aanleg van ongeveer 2000 woningen, waarvan meer dan 50% een abonnement heeft genomen. Het zijn de dorpen Veenhuizen, Altena, de zogenoemde RAS-dorpen (Roderesch, Alteveer, Steenbergen) Nieuw-Roden, Nietap, Terheijl, Donderen, Rhee, Ter Aard, Ubbena, Zeijen, Zeijerveen en Zeijerveld en een beperkt gedeelte van enkele naastgelegen dorpen Vries, Peize en Roden.

Vijftig procent van de bewoners in het gebied heeft al een tijd geleden een glasvezelabonnement genomen. De voorbereiding heeft circa twee jaar in beslag genomen; de bewoners hebben dus heel lang moeten wachten, maar eindelijk is het dan zover.

BAM Infra Telecom is een aannemer met ruime ervaring in de uitrol van telecommunicatienetwerken. Ze ontwerpen, bouwen en beheren netwerken in binnen- en buitenland. Coöperatie Glasvezel Noord U.A. heeft reeds goede ervaring opgedaan in de 1e fase en gaat opnieuw met de BAM een mooie uitdaging aan in deze 2e fase.

Bij het leggen van glasvezel komt heel wat kijken. Voor het leggen en inblazen van de kabels worden geulen gegraven. Bomen worden ontzien door boomboringen, ter bescherming van de wortels. De materiaalkeuze berust op goede, duurzame kwaliteit, voor een toekomstbestendig netwerk. Vanzelfsprekend staat veilig werken altijd voorop en zorgt BAM voor veilige afzettingen van het werk.

In september begint de aannemer te graven in Veenhuizen en Altena. Begin 2021 zullen de bewoners van deze dorpen als eersten worden aangesloten. Coöperatie Glasvezel Noord verwacht het gehele project voor het einde van het volgend jaar af te kunnen ronden