Boek over turfwinning nu in boekwinkels Roden en Norg

Drie generaties lang, van 1850 tot 1965, heeft de familie Rahder turf gewonnen langs de Hoogeveensche Vaart. Het familiebedrijf groeide uit tot een vernieuwende, maatschappelijke onderneming met internationale bekendheid. Hierover heeft schrijver Kees Opmeer een uniek boek geschreven, getiteld ‘Hoe de Rahders Drenthe veranderden’. Het eerste exemplaar van het boek is onlangs tijdens een presentatie aangeboden aan burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen.

Peter Voerman, kleinzoon van de laatste vervener Jaap Rahder, kreeg de beschikking over het familiearchief; een uitgebreide verzameling persoonlijke documenten en foto’s. Deze vormen de basis van een verrassend en aangrijpend verhaal. Het boek schetst niet alleen een tijdbeeld van de turfwinning, met alle hoogte- en dieptepunten, maar vertelt ook een familiegeschiedenis over bijzondere mensen die Drenthe hebben veranderd.

Het resultaat is dit fraai vormgegeven boek. Het boek is te verkrijgen in de boekwinkels Daan Nijman te Roden en Mari Kari te Norg of via www.gacreatief.nu of www.stichtingcultuurfilmsdrenthe.nl

Er is nog maar weinig geschreven over de innovatieve ondernemers, zoals de familie Rahder, die in zuid- en oost Drenthe hebben verveend. Ze maakten gebruik van stoommachines uit Frankrijk, stichten scholen, groeven kanalen en zorgden voor betere medische zorg.