Jubileumeditie Lus van Roden digitaal verreden

De lus van Roden beleef je deze zomer op je beeldscherm.

RODEN Hij zou voor de vijftigste keer verreden worden, maar ook in Roden zetten de coronamaatregelen een streep door de rekening. Abandon voor de Lus van Roden, een van de bekendere wielercriteriums van Noord-Nederland. Dit jaar wordt er geen naam toegevoegd aan het illustere rijtje Lus-winnaars met onder andere Erik Dekker, Johnny Hoogerland en Tom Jelte Slagter. En dit jaar zal het ook niet tot in de late uurtjes onrustig blijven op de terrassen van de horecagelegenheden op de Brink in Roden. Of toch wel?

De Lus van Roden Live

De lus gaat namelijk digitaal alsnog door. ,,Wij kijken als Volksvermaken altijd naar wat er wél kan in plaats van wat er niet kan, en zo kwamen we op het idee van De Lus van Roden live’’, aldus voorzitter Lammert Kalfsbeek van de stichting Volksvermaken Roden.

Tijdens de Lus van Roden Live strijden acht prominenten in de virtuele wereld van Zwift om de zoenen van de rondemiss. ,,Maar de mensen kunnen thuis ook meedoen’’, zegt Kalfsbeek, die zelf ook op de fiets stapt. ,,Iedereen die het leuk lijkt kan zijn Zwift-account koppelen aan het account van de Lus van Roden en zo een poging doen om geschiedenis te schrijven als de eerste virtuele Lus-winnaar.’’

De virtuele lus wordt gefietst over een afstand van ‘maar 50 kilometer in plaats van de gebruikelijke 100. ,,Het moet natuurlijk wel leuk blijven.’’

Avondvullende show

Ook aan de niet-wielerliefhebber is gedacht. Met de online pubquiz LUS1.0 en spraakmakende gasten aan de stamtafel van het wielercafé, belooft het een spraakmakende en avondvullende show te worden die begint en eindigt met een set van DJ SonicNoise uit Roden. De Lus van Roden Live is ook te volgen op de terrassen van de horecagelegenheden op de Brink in Roden. En mogelijk blijft het daar dan toch nog tot in de late uurtje onrustig.

De Lus van Roden Live wordt live uitgezonden vanuit de gloednieuwe Velodroom (voorheen BikeLife) in Roden. ,,Een prachtige locatie die een en al fiets ademt’’, volgens Kalfsbeek.

Zaterdag 11 juli om 19:00 uur start de live uitzending op het YouTube-kanaal en de Facebookpagina van de Vereniging voor Volksvermaken Roden en is de liveshow op televisie te zien op Omroep Zulthe. Meer informatie over de live uitzending en over deelname aan LUS1.0 en de Virtuele Lus staat op Volksvermaken.nl.