Op stap met José - Lekker met je vingers in de klei

Ruim voor vier uur rij ik de oprijlaan op bij Gea van Terra -Artes Boetseeratelier. Ik hoor Gea tegen Piet zeggen; José is er al. Ik ben niet van de klok, ik ben voor de klok. Ik ben eigenlijk altijd ruim voor de afgesproken tijd aanwezig.

Ik ken Gea al heel lang, jaren geleden heb ik er twee keer een cursus gevolgd. In deze periode van mijn leven zat ik zelf niet zo heel erg lekker in mijn vel. Ik vond het therapeutisch en heel erg leuk en gezellig om te doen.

Lekker met je vingers in de klei en dan maar kijken wat voor moois je er van kan maken. We kregen meestal wel een opdracht maar je had ook de mogelijkheid om zelf wat te maken. De tijd vloog altijd voorbij. Ik heb erg veel kunstwerken gemaakt! Gea en Piet wonen aan de Zevenhuisterweg 8 in Nieuw Roden tegenover de Poolster, ze wonen er echt prachtig. Hebben achter het huis een atelier en een grote tuin met een mooie uitkijk op de landerijen. Piet heeft zijn praktijk ook aan huis (psychosociale therapie, coachen en mediation).

Gea is ooit begonnen met vriendinnen maar haar vriendinnen vonden haar wel geschikt om les te gaan geven en toen Piet en Gea in 2007 naar Nieuw Roden zijn verhuisd heeft ze dat idee vorm gegeven en loopt het als een trein. Naast het geven van cursussen en workshops is ze ook coach. Ze coacht voornamelijk (jonge) vrouwen. Tegenwoordig is het allemaal best wel veel. Een gezin draaiend houden, moeder zijn, vrouw zijn, werken, huishouden etc. Zelf heeft Gea een moeilijke jeugd gehad en wil graag vrouwen helpen weer hun zelf terug te vinden. Dat het ok is wie je bent en dat je er mag zijn.

Tijdens het coachen is het ook mogelijk om 1 op 1 te boetseren want als je bezig bent met je handen ontstaan er hele gesprekken. Er worden ook workshops georganiseerd in de vorm van personeelsbijeenkomsten. Eerst ‘s morgens coaching van Piet en dan na de lunch boetseren met Gea. Wat Gea heel leuk vindt om te zien is dat je aan de werkstukken wel kunt herleiden wat voor type mens iemand is. Mijn werkstukken waren trouwens niet strak, eerder een beetje wild. Wat zegt dat over mij?

Het boetseren ligt momenteel helemaal stil door de corona, maar in september wil Gea weer beginnen. De cursussen zitten helemaal vol maar voor een workshop (1 dag inclusief lunch) kan je altijd contact opnemen. Als het je wat lijkt dan moet je echt contact opnemen, het is echt heel erg leuk. Ik kan het weten!

Door José Reijinga