Centrum Roden groener - wildparkeren voortaan taboe

RODEN Het centrum van Roden wordt een stuk groener. Dat blijkt uit het voorlopige ontwerp dat de gemeente Noordenveld voor de Wilhelminastraat en de Heerestraat heeft vrijgegeven.

Tegelijkertijd komt er (officieel) meer ruimte voor de auto. In de Heerestraat, tussen de (Wilhelminastraat en de Nieuweweg) wordt het aantal van 20 parkeerplaatsen verruimd naar 40. Maar er komt een einde aan het wildparkeren dat regelmatig op grote schaal plaatsvindt. Soms staan er wel zestig auto’s schots en scheef geparkeerd in dit drukke stukje Roden.

Dat wordt in de plannen een stuk lastiger. De straat wordt wat smaller en bovendien vraagt de gemeente Noordenveld de politie streng te handhaven op wildparkeren.

Lindes en perenbomen moeten voor veel meer schaduw gaan zorgen. Verder zal het (op warme dagen) voor kinderen ook een stuk leuker worden in het centrum van Roden, want in de Heerestraat moeten 'waterspuwers' aangelegd worden - een soort fonteintjes die verborgen zijn in het straatoppervlak.

Het nu nog wat kale pleintje bij de Trekpleister, tegenover Bakker Bart ondergaat een transformatie en wordt een soort parkje met een kunstwerk. Er worden ook banken geplaatst.

Groen is het toverwoord in de plannen, want op enkele plekken worden ook plantenbakken neergezet. Hier en daar worden 'fietsnietjes' neergezet: dat zijn buizen waaraan het winkelend publiek de fiets vast kan maken.

De plannen zijn nog niet in beton gegoten. Roners kunnen suggesties aandragen voor verbeteringen. Dat moet, vanwege corona, digitaal via de site van de gemeente Noordenveld of via postbus@noordenveld.nl.

Nadat het ontwerp is vastgesteld worden het bestek en de technische tekeningen gemaakt. Aanbesteding van de werkzaamheden staat gepland in het eerste kwartaal van 2021. In het voorjaar van 2021 kan dan gestart worden met de uitvoering. De Heerestraat-Noord, tussen de Wilhelminastraat en de Touwslager, staat als eerste gepland.