Plexiglas en looproutes maken gevangenissen Veenhuizen coronaveilig: 'Donderdag verwachten we het eerste bezoek'

De gevangenissen in Veenhuizen worden coronaveilig gemaakt voor bezoek aan gedetineerden. Eén bezoeker per gevangene en achter plexiglas.

Veenhuizen is een van de drie locaties in het land die minister Sander Dekker heeft aangewezen voor een proef met het herstarten van de bezoekregeling. De andere zijn Alphen aan den Rijn en Arnhem.

Vanwege de coronacrisis was bezoek in gevangenissen sinds 13 maart verboden. Vanaf dinsdag is bezoek weer mondjesmaat toegestaan.

Nog niet gemeld

De eerste bezoekers hebben zich dinsdag nog niet aan de poort van de gevangenissen Esserheem en Norgerhaven gemeld. ,,De minister heeft de versoepeling vrijdagmiddag afgekondigd en we leggen nu de laatste hand aan het coronaveilig maken van de bezoekzalen”, zegt woordvoerder René Hut van de Penitentiaire Inrichting (PI) Veenhuizen.

Dat betekent dat er plexiglaswanden in de bezoekruimtes zijn geplaatst en er is een looproute uitgezet, zodat bezoekers anderhalve meter afstand kunnen bewaren.

Maximaal acht gedetineerden tegelijkertijd mogen per week een uur lang één bezoeker spreken. ,,Meestal komt de naaste familie op bezoek.” De partner een knuffel of hand geven is niet mogelijk.

Gevangenen moeten aangeven wie op bezoek mogen komen. Vervolgens moet de bezoeker een aanvraag bij de gevangenis indienen. ,,Er gaat wat tijd overheen om alles te regelen. Vandaar dat er vandaag nog geen bezoekers zijn. Donderdag verwachten we het eerste bezoek”, aldus Hut.

Sinds de coronacrisis maken gevangenen massaal gebruik van Skype voor contact met hun familieleden of vrienden. Voor het bezoekverbod konden enkele gedetineerden via een beveiligde verbinding al skypen met familie die niet in staat was langs te komen. Maar er was in elke gevangenis maar één beeldscherm beschikbaar.

Tijdens de coronaperiode is het aantal plekken uitgebreid en bleek Skype goed te werken. René Hut: ,,Met name voor gedetineerden die familie in het buitenland of bijvoorbeeld Brabant hebben wonen is Skype een uitkomst. We overwegen Skype na de coronacrisis dan ook vaker in te zetten.”