Autopremie omlaag door coronavirus?

Aangeboden door: Pricewise

Nu veel mensen thuis aan het werk zijn, gebeuren er een stuk minder verkeersongevallen in Nederland. Dat blijkt uit de cijfers van de politie, het Verbond van Verzekeraars en verkeersadviesbureau VIA. In vergelijking met dezelfde periode in 2019 is het aantal ongelukken zelfs met de helft gedaald. Het aantal schademeldingen is hierdoor met 20% gedaald.

Flinke omzetdaling voor schadeherstelbedrijven

Het coronavirus hakt er flink in voor veel schadeherstelbedrijven. Zo hebben zij ongeveer 53% minder werkzaamheden in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Dat is een omzetverlies van maar liefst 44%. Ook tankstations langs de snelwegen zien de omzet met 50% of meer afnemen. Door de afname van het aantal schademeldingen, houden verzekeraars juist veel geld over. Zij hoeven namelijk minder geld uit te keren.

Wordt de premie van de autoverzekering verlaagd?

De hoogte van de premie wordt bepaald aan de hand van het aantal schademeldingen over een langere periode. Volgens het Verbond van Verzekeraars is de coronacrisis een te korte periode om de premies echt te zien dalen. De Franse verzekeraar Maif gaat haar klanten wel geld terugbetalen. Dat komt omdat zij veel minder schademeldingen binnen krijgen en dus geld overhouden. Dit geld willen ze verdelen onder hun klanten. Per klant zou het gaan om een bedrag van vijftig euro. De verzekerde mag kiezen wat er met het geld gebeurt. Zo kan het geld worden teruggestort, maar ook geschonken worden aan een ziekenhuis of wetenschappelijk onderzoek.

De autoverzekering en wegenbelasting schorsen

Mensen die hun auto vanwege de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus niet gebruiken, kunnen het kenteken van de auto schorsen bij de RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer). Vanaf dat moment hoeft er geen wegenbelasting meer betaald te worden. Daarnaast hoeft de auto niet meer apk gekeurd te worden in die periode én is men niet meer verplicht om een autoverzekering te hebben. Als het kenteken geschorst is, dan mag de auto niet meer op de openbare weg staan. Ook openbare parkeerplaatsen of een openbare garage zijn verboden terrein. De auto moet dus geparkeerd worden op privéterrein.

Kijk goed naar de dekking van de verzekering

Voor sommige mensen is het niet mogelijk om het kenteken te schorsen, bijvoorbeeld omdat zij nog wel geregeld gebruikmaken van de auto. Misschien kan de eigenaar van de auto wel op een andere manier besparen op de autoverzekering. Bijvoorbeeld door goed naar de dekking van verzekeringen te kijken. Autoverzekeringen kennen drie dekkingsvormen: WA, WA+ en allrisk. Hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie zal zijn. Veel automobilisten hebben een dekking die eigenlijk niet (meer) past bij de waarde en leeftijd van hun auto. Hierdoor betalen zij elke maand onnodig veel geld voor de verzekering. Voor auto's ouder dan tien jaar is een WA-verzekering voldoende. Auto's jonger dan vijf jaar kunnen het beste allrisk verzekerd worden.