Roderwolde van het gas: is dit een realistisch streven?

Dertien inwoners van Roderwolde willen van het gas af. Is dit een realistisch streven? We doken in de materie.

Om Roderwolde van het gas te krijgen heeft de gemeente Noordenveld in samenwerking met de inwoners een subsidieaanvraag ingediend bij het fonds voor Proeftuinen. Dit door het ministerie van Binnenlandse Zaken met miljoenen gesubsidieerde proeftuinenproject is niet onomstreden. Vorige week verscheen een vernietigend rapport van de Algemene Rekenkamer. De rekenmeesters van dit gezaghebbende instituut checken of de overheidsmiljarden goed worden besteed.

Uit het recent verschenen rapport van de rekenkamer blijkt dat dit bij het proeftuinenproject bepaald niet het geval is. Sterker: in de paar jaar dat de proeftuinen lopen in al met al 27 gemeenten zijn nauwelijks woningen van het gas gehaald. Het hadden er 2000 moeten zijn. Enthousiaste plannen genoeg, bevlogen plannenmakers ook, maar in de uitvoering komt het niet van de grond.

Ook in Roderwolde zijn er plannen: de dertien inwoners, ondersteund door Jeroen Niezen van Energiecoöperatie Noordseveld, bedachten allerlei alternatieven voor aardgas. Zo moet er thermische energie opgewekt worden met oppervlaktewater en zijn er oplossingen om elektriciteit op te wekken. Wethouder Kirsten Ipema (Gemeentebelangen) van Noordenveld is trots op de inwoners van Roderwolde. ,,Het mooiste is dat de mensen het zelf hebben opgepakt.’’

Onder leiding van Jeroen Niezen (hij was ooit GroenLinks-wethouder in Haren) zijn dertien inwoners van Roderwolde aan de slag gegaan. Er wonen ongeveer 330 mensen. De vraag is of de groep enthousiastelingen de overige 317 inwoners meekrijgen. In de praktijk zit daar een probleem, zo blijkt bijvoorbeeld in Groningen.

In de Groningse wijk Paddepoel dat eerder al als proeftuin werd aangewezen is eveneens een kleine club fanatiekelingen doende om bezitters van een eigen woning warm te krijgen voor een warmtenet, waardoor de huizen van het gas af kunnen. Er is vanuit de proeftuinen van het ministerie een enorme zak geld beschikbaar gesteld voor de Groningse proeftuin, er is een flitsende webbsite in de lucht geholpen, er zijn voorlichtingsavonden gehouden. Maar een eenvoudige check in de straten van Paddepoel leert dat er op de hoofden van de meeste huizenbezitters geen haar is die denkt aan het afzweren van gas. Paddepoel pruimt de proeftuin niet.

Noordenveld is één van de 71 gemeenten die een aanvraag heeft ingediend voor een proeftuinproject. In september of oktober wordt bekend of de subsidie wordt gehonoreerd.