Wat ging er mis bij De Buurtzuster?

RODEN Het Roner ondernemersstel Marriëtte en Gerard Brouwer van thuiszorgorganisatie De Buurtzuster zit in de nesten. Er is voor miljoenen beslag gelegd op onder meer onroerend goed. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

De reden: de Buurtzuster ging in 2018 failliet, maar daarvoor zou het creatieve ondernemerskoppel geld aan de zaak hebben onttrokken. Van dit soort fratsen krijgen curatoren en schuldeisers doorgaans dieprode vlekken in de nek. Gevolg: de curator, die moet proberen zoveel mogelijk geld voor de schuldeisers veilig te stellen, stapt naar de rechter. Het stel mag een en ander uitleggen in de rechtbank, aldus Dagblad van het Noorden.

Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

Het begon zo mooi. In Roden. In een pand pal tegenover het gemeentehuis. Er liep als het ware een geldleiding van gemeentehuis naar de Buurtzuster: want de thuiszorg die de Buurtzuster leverde werd bekostigd met geld dat de gemeente moest verdelen. Sinds de gemeenten verantwoordelijk zijn voor het zorggeld schoten de zorginitiatieven als paddenstoelen uit de grond. Ze claimden kleinschalige zorg te leveren, dicht bij de mensen, precies wat de geldverstrekkers dolgraag wilden horen.

Terwijl de geldsluizen wijd opengingen voor dit soort initiatieven, liet de controle op de besteding van het geld vaak nogal te wensen over. De laatste jaren regent het klachten over slechte zorg, maar ook over al te creatieve zorgcowboys die het geld aan vanalles uitgaven maar niet aan zorg.

Bij de Buurtzuster begon het allemaal klein en sympathiek. De organisatie leverde thuiszorg aan cliënten in en om Roden. De kleine autootjes met het roze logo vormden een vertrouwd beeld in het dorp. Maar zorgondernemers Marriëtte en Gerard Brouwer wilden meer. Ze begonnen in Zuidlaren een zorginstelling voor ouderen, Zuidlaarder Hout, en ze probeerden een dergelijk initiatief op poten te zetten in een monumentaal pand in Gieten.

Ambitie te over, maar het begon te kraken en te piepen. Wie merkten dat het eerst? De verzorgenden en verpleegkundigen die in hun witte autootjes door Roden van patiënt naar patiënt reden en af en toe naar het pand in de Raadhuisstraat. Er waren klachten dat salarissen stelselmatig te laat werden uitgekeerd. Er gingen verhalen rond dat dat de Brouwers vaak op vakantie gingen en in dure auto’s reden.

Dat was de zakelijke kant van het verhaal. Ook zorginhoudelijk groeiden de zaken beide zorgondernemers boven het hoofd. De Buurtzuster en Zuidlaarder Hout kwamen, onder meer na publicaties in Dagblad van het Noorden, onder vuur te liggen. Er zou sprake zijn van wanbeleid. Uiteindelijk deed de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een onderzoek. De gemeente Tynaarlo dreigde Zuidlaarder Hout op slot te gooien.

Thuiszorgorganisatie De Buurtzuster viel om nadat eigenaar Marriëtte Brouwer er zelf de stekker uittrok. Maar niet nadat ze enkele tonnen had geleend van haar eigen bedrijf. Dat stak het personeel vanzelfsprekend. Als dat geld niet was uitgeleend hadden de salarissen betaald kunnen worden en had de Buurtzuster misschien kunnen blijven bestaan.

Door Bram Hulzebos