Schapen krijgen scheerbeurt in Deodatusplantsoen

RODEN Schapenscheerder Buitenkamp had het deze week druk met de schaapskudde die momenteel wat bermen in Roden kaalhoudt. Het wordt warmer, de vacht van de schapen is volgroeid, hoogste tijd om de dieren te scheren.

In hoog tempo werd het ene na het andere schaap op de kont gezet, waarna met rappe halen de dikke vacht werd verwijderd. Een bezoeker nam de tijd op: vier minuten voor een schaap. Ruim 200 schapen zijn momenteel druk doende om het gras in Roden kort te houden. Het voordeel van schapen is dat ze het gras heel kort houden, maar niet de bodem kapot maken. Op die manier blijft de vegetatie op termijn veelzijdiger. Ander voordeel is natuurlijk dat het er mooi uitziet. Daarnaast zijn schapen beter voor het milieu dan ronkende machines. In hun vacht dragen ze zaden mee die zorgt dat de beplanting afwisselender wordt.

Het is al voor de vierde keer dat de schapen in Roden grazen. Ook de voorgaande drie jaren werden de schapen ingezet als grasmaaimachine. De plek waar de schapen lopen is afgezet met stroomdraad. Wel is het de bedoeling dat mensen hun hond aanlijnen als ze langs de kudde lopen.