Internationale topvoetbal ziet realiteit niet onder ogen

GRONINGEN ‘Er komt vast een dag waarop er weer kan worden gevoetbald mét publiek. Probleem is dat niemand weet wanneer.’ Dat schreef ik begin april. Vijf weken later weten we het nog steeds niet.

In de meeste dagbladen verscheen half april een interessant artikel naar aanleiding van een publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift Science. Volgens een vooraanstaande onderzoeksgroep uit Harvard moeten we door het coronavirus waarschijnlijk tot 2022 rekening houden met beperkende maatregelen voor het openbare leven en dus ook voor het voetbal. Dat zal dan af en toe stil liggen, of mag geen publiek toelaten. Puur om te voorkomen dat het virus weer exponentieel groeit.

Waarschuwing

De gevolgtrekkingen in deze publicatie, die wereldwijd in diverse media is aangehaald, logen er kortom niet om. Ze hadden ook de Europese voetbalbond UEFA aan het denken moeten zetten. Maar de serieus te nemen waarschuwing lijkt aan de UEFA en de meeste bonden voorbij te zijn gegaan. UEFA en de grote competities blijven maar inzetten op het nog deze zomer uitspelen van de competities om dan weer razendsnel door te gaan naar het volgende seizoen.

In Nederland mogen de profs tot zeker 1 september niet voetballen en is al een streep gezet onder het seizoen 2019-2020. Naar verwachting zullen meer landen dit voorbeeld straks noodgedwongen volgen. Maar waarom zo snel naar een nieuw seizoen als het nog maar zeer de vraag is of dat wél kan worden afgewerkt?

Maak het huidige seizoen dit kalenderjaar gewoon af. In bijna alle competities zijn nog acht tot tien en soms nog meer speelronden te gaan. Exclusief play-offs. Begin het seizoen 2020-2021 ergens in 2021. En het daaropvolgende seizoen begin 2022. Het seizoen 2022 sluit je dan af met het WK in Qatar dat vanwege de enorme hitte daar in de zomer, pas in november en december 2022 wordt gehouden. Sluit ook mooi aan. Maar begin niet na de zomer al met een nieuw seizoen. Kun je straks twee seizoenen niet afmaken.