Het eten staat soms nog in de keuken in slooppanden

NIEUW RODEN De ruiten zijn er al uit, maar de gordijnen wapperen in de wind. Slopers zijn hard aan het werk in de Burgemeester Bloemersstraat in Nieuw Roden. Sommige huizen lijken hals over kop verlaten te zijn door de huurders.

,,We vinden vanalles”, zegt een van de slopers. ,,Soms staan de etensresten nog op het aanrecht. Dat ruimen de slopers wel op, denken de mensen.”

De slopers ruimen ook alles op, dat is waar. Er wordt zoveel mogelijk gescheiden ingezameld, maar de rijtjeswoningen gaan uiteindelijk stuk voor stuk tegen de vlakte. De eerste woningen zijn vorige week daadwerkelijk met de grond gelijk gemaakt nadat er in de periode ervoor driftig asbest is gesaneerd door sloopbedrijf Bork.

De bewoners van deze huizen zijn verhuisd naar een tijdelijke woning. Enkele bewoners hebben een permanent nieuw adres gevonden en keren volgend jaar niet terug naar een van de 17 gezinswoningen of 19 levensloopbestenige woningen aan de Bloemersstraat. Ook aan de Madelief sloopt verhuurder Woonborg een aantal woningen.

Na de zomer begint de nieuwbouw. Woonborg bouwt aan de Burgemeester Bloemersstraat en Madelief twee verschillende type nieuwbouwwoningen: gezinswoningen met drie slaapkamers op de verdieping en levensloopbestendige woningen. Laatstgenoemd type heeft de badkamer en een slaapkamer op de begane grond. Alle woningen worden Nul op de Meter. Zo’n NOM-woning wekt evenveel energie op als nodig is voor het huis en het huishouden van een gemiddeld Nederlands gezin.