Ruim baan voor het ommetje, juist nu!

Waren het de journaalbeelden van politiedrones, of gewoon de gemene wind? Dit weekend bleef het rustig buiten. Toch vraag je je af hoe iedereen het uithoudt achter de geraniums. De derde week nu alweer.

NORG/RODEN Wie een hond heeft, laat die uit. Dat mag, net als een bezoekje aan de supermarkt. Veel mensen werken in de tuin. En waar elders een ritje naar het kringloopstation het nieuwe uitje is voor het hele gezin, hebben we hier gelukkig nog heel veel ruimte om veilig te fietsen en te wandelen. Ja toch?

,,Nou….," klinkt het bedenkelijk door de telefoon. ,,Wij maken op dit moment bewust geen reclame voor onze wandelwebsite.” Fokko en Karin van der Leest zijn hartstochtelijke wandelliefhebbers. Toen ze een periode zelf niet konden lopen, hebben ze een website gemaakt met al hun wandelingen: ‘wandelenrondroden.nl’.

Een lust voor het oog, met foto’s en achtergrondinformatie, routekaarten en GPS. Langere en kortere wandelingen, zelfs routes voor scootmobiel vind je er. Toch bevelen ze die website momenteel niet aan. ,,Wij kiezen voor onze routes graag stille, smalle paadjes. Dat is nu niet handig. Je kan een tegenligger niet met voldoende afstand laten passeren."

Maar je kan toch wel even de berm in ? ,,Niet altijd. Er zitten stukjes tussen, waar je dan ofwel de bramen in moet of de sloot!" Zelf wandelen ze daarom alleen nog maar in hun buurt, of over bredere paden.

Wat zou Afien Baving daarvan zeggen? Als projectleider voor Beweegdorp Norg kent zij zo’n beetje alle paadjes binnen een straal van 7 kilometer. ,,Ik loop zelf elke dag. Je moet toch in conditie zien te blijven.” Haar beweeglessen zijn vervallen, maar in plaats daarvan levert ze vanaf nu wekelijks een wandel- of fietsroute aan de Norger Courant.

En die smalle paadjes dan? ,,Tot nu toe is mijn ervaring dat mensen heel goed rekening houden met elkaar.” Een kwestie van anticiperen en op tijd uitwijken. Maar als je het niet vertrouwt, kan je ook dagelijks om 10.00 meedoen met het nieuwe programma ‘Drenthe beweegt’ op TV Drenthe. ,,En de meeste sportscholen lenen materialen uit aan hun abonnees, daar worden een hoop mensen ook heel gelukkig van.”

Haar kinderen zijn druk met diverse ‘challenges’, bijvoorbeeld vanuit de voetbalclub; zelf experimenteert ze met digitale steplessen via internet. ,,Voor de kleintjes is de landelijke berenjacht heel leuk. Op weg naar Bovensmilde heb ik er ook al een paar gespot achter de ramen.”

Gelukkig maar, want stilzitten is niet goed voor een mens. Neuropsycholoog Erik Scherder wees er vorige week nog op: bewegen verhoogt je weerstand. Iets met de t-cellen en nk-cellen in je lijf: de cellen die virussen aanpakken. Mentaal voel je je ook beter. Scherder: ,,Bij beweging worden neurotransmitters in je hersenen geactiveerd. Je maakt dopamine aan en dat zorgt voor een goed gevoel.”

Daar zijn Karin en Fokko van ‘wandelenrondroden.nl’ het mee eens. ,,Zon op je huid maakt dat je vitamine D aanmaakt: belangrijk voor de weerstand.” Kunnen ze niet een corona-route bedenken, over brede paden? Er klinkt gelach aan de andere kant van de lijn. ,,Daar gaan we over nadenken!”

Ondertussen is ook de fiets er nog. Aanbevolen door virologen om je longen eens even lekker schoon te blazen. Nee, niet hoesten natuurlijk en al helemaal niet je neus legen zoals een wielrenner. Maar die anderhalve meter afstand houd je als vanzelf. Pling! Daar komt een mailtje binnen. Het zijn Karin en Fokko, ze hebben dit weekend maar liefst zes veilige ommetjes bedacht! Waarvan vijf in Noordenveld. Ze noemen ze: ruim-baan
routes en u vindt ze op https://gps.wandelenrondroden.nl/ruim-baan-ommetjes/

Meer tips: www.coronactief.nl.