Actiecomité stelt ondertiteling van Drentse plaatsnaamborden uit: 'We hebben wel iets anders aan ons hoofd'

Het actiecomité Drents op Stee, dat al jaren in Drenthe in maart plaatsnaamborden verbetert, heeft besloten de acties dit jaar uit te stellen.

Drents op Stee maakt zich sterk voor de streektaal en wil graag dat de plaatsnaamborden ook een Drentse vertaling krijgen. Dat doet zij jaarlijks tijdens Meertmaond Streektaolmaond. Maar niet dit jaar.

,,In deze bijzondere tijden hebben we wel andere zaken aan het hoofd”, zegt een woordvoerder. ,,Na telefonisch overleg met de rayonhoofden is afgesproken om op een meer passend moment op pad te gaan. De nieuwe borden daarvoor staan al klaar.”

Omslag van het boek

Tot nu toe heeft het actiecomité in twee dorpen tweetalige plaatsnaamborden opgehangen: Nieuw-Roden/Nei Roon en Peize/Paais.

In de afgelopen zes jaar werden sommige plaatsnaamborden tijdens nachtelijke acties tijdelijk voorzien van hun Drentse variant. Zo werd Grolloo Grol, Orvelte Örvelt, Sleen en Slien en Stuifzand Stoefzaand.

Vijf jaar geleden verscheen Op Stee, een boek van Abel Darwinkel waarin plaatsnamen in Drenthe en Groningen in twee talen worden genoemd.