Pas op, overstekend wild!

Aangeboden door: Pricewise

Faunabeheereenheid Drenthe adviseert automobilisten in maart en april extra voorzichtig te zijn op provinciale wegen. Er is namelijk in deze maanden extra kans op overstekend wild. In Drenthe worden er daar jaarlijks zo'n 600 van doodgereden. Vooral ’s morgens vroeg en tegen het vallen van de avond gebeuren dergelijke aanrijdingen.

De gevarenzones

Overal waar wild te vinden is, gebeuren zo nu en dan aanrijdingen. Deze meldingen worden genoteerd door de Stichting Wildaanrijdingen Nederland (SWN). De gevarenzones blijken vooral de N310 tussen Elspeet en Nunspeet, de N304 tussen Ede en Apeldoorn en de omgeving van Olst, Heerde, Klarenbeek en Barchem. Hoewel er altijd de kans is dat wild aangereden wordt, lijkt het aantal aanrijdingen met de jaren te stijgen.

Wat te doen bij wild op de weg?

De ANWB raadt automobilisten ten strengste af om uit te wijken, wanneer overstekend wild voor de auto springt. Uitwijken zou kunnen resulteren in een frontale botsing met een tegenligger of een boom. In beide gevallen is een automobilist meestal beter af met een ree op de bumper. Wel kan men zoveel mogelijk afremmen om het dier de kans te geven weg te komen. Natuurlijk zouden veel ongelukken ook voorkomen kunnen worden, wanneer bestuurders zich aan de snelheid houden. Op N-wegen rijden veel automobilisten harder dan is toegestaan. Hoe voorzichtig men ook rijdt, er is altijd een risico op het krijgen van een aanrijding met wild. Wie enkel goedkope autoverzekering een WA-verzekering heeft, zal de schade zelf moeten vergoeden: hiermee wordt namelijk alleen schade aan anderen gedekt.

Waarom meer aanrijdingen?

De wildbeheerders hebben er een simpele verklaring voor. Er is tegenwoordig gewoon meer wild in Nederland te vinden. Waar er na de oorlog slechts 6.000 reeën waren in de Nederlandse bossen, geven de laatste tellingen aan dat Nederland nu rond de 120.000 reeën telt. Daarnaast lopen er natuurlijk nog heel veel andere dieren rond, waaronder vossen, zwijnen, egels, hazen, konijnen, enzovoort.

Toch zijn het meestal de reeën die worden aangereden. Er zijn momenteel gewoon heel veel van dit soort herten in Nederland en daardoor wordt voedsel schaarser. Herten trekken verder weg op zoek naar voedsel. Ook zwijnen worden nog weleens in de koplampen gevangen. Zij wroeten regelmatig in de bermen en kijken niet uit bij het oversteken. Overigens is niet enkel de wildpopulatie in Nederland toegenomen. Er zijn ook meer wegen bijgekomen, dus dieren moeten vaker oversteken om een ander deel van een natuurgebied op te zoeken. Tenslotte kunnen recreanten een rol spelen in de toename van overstekend wild. Doordat steeds meer mensen de natuur in trekken, gaan de dieren op zoek naar een andere omgeving om in te vertoeven.