Thuis met José - De lente wist het niet

RODEN Afgelopen week las ik een mooi gedicht over de lente. De Lente van 2020, de lente wist het niet. De lente weet het inderdaad niet. Alles gaat gewoon door. De bloemen bloeien, de blaadjes, de vogels zingen hun hoogste lied en wij staan stil. Ons leven staat daadwerkelijk stil, zowel letterlijk als figuurlijk. Corona heeft ook Nederland in de greep. Eerst was het alleen in China en maakte we flauwe grapjes, ook toen het Italie overviel maakten we nog steeds grappen. Zelfs toen de eerste gevallen in Nederland kwamen werden er grappen gemaakt. Ook ik heb me schuldig gemaakt aan grappen. Nu ben ik daar wel klaar mee.

Nu zijn we inmiddels bijna drie week verder en staat het leven helemaal stil. Ja er zijn nog wel mensen aan het werk. Mensen in de zorg, de politie, de brandweer, de vuilnis moet opgehaald worden, de uitkeringen moet worden betaald en zo zijn er nog meer dingen die wel door moeten gaan. Ik ben ook nog steeds thuis aan het werk.

De scholen zijn al twee week dicht. In de eerste week zag je nog veel kinderen buiten met elkaar spelen, ook kwam je buiten nog veel mensen tegen en in de supermarkt was het al helemaal een drama. Afgelopen weekend zelfs nog; 21 maart 2020; begin van de lente. Ook de lente wist het niet en die was er ook bij, na een lange periode van veel regen had de zon er namelijk wel weer zin in. Er waren veel mensen op de been, in het bos, op het strand, echt overal. Gezellig picknicken met elkaar in het bos. Met z'n tienen aan een tafel. ‘Corona; nee nog nooit van gehoord’. Op paden gewoon naast elkaar blijven lopen en niks aan de kant; hoezo 1,5 meter afstand?? ‘Corona; nee nog nooit van gehoord’.

Op 22 maart 2020 klinkt er om half 12 een amber alert voor heel Nederland; mensen houdt afstand en blijf binnen is ongeveer de boodschap!! Ik ben op het moment zelf aan het fietsen met een vriend. Toch even stoppen om te kijken wat er aan de hand is. Ik vind het een goede boodschap, schrik er ook wel van. Ook vandaag zijn we weer grote groepen tegen gekomen in het bos, lekker dicht naast elkaar. Want corona; dat overkomt ons toch niet?! Nou mensen ik vertel vast niks nieuws maar ook wij zijn niet onaantastbaar en het kan ook ons overkomen. Overkomt het ons niet dan kunnen we andere mensen besmetten. Snap je het? Zo niet ga je er dan in verdiepen er staat namelijk genoeg op internet of op het nieuws, je kan het elke dag zien.

Mijn hond moet elke dag uit en niet 1 keer maar minimaal 3 keer en het liefst vaker. Dat doe ik dan ook en vind het ook fijn om buiten te zijn zoals iedereen. Maar vandaag had ik voor het eerst een gevoel dat mensen niet massaal buiten zijn. Dat het uitgestorven is, ik zie geen kinderen meer buiten spelen, dat de mensen eindelijk verstandig zijn en binnen blijven. Nederland is langzaam tot stilstand gekomen door de maatregels die getroffen zijn om verdere verspreiding tegen te gaan!!! Maar de lente weet het niet; het is mooi weer, de vogels fluiten, de hertjes lopen in het bos en de natuur gaat gewoon door met groeien en bloeien.